Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Argumentele șefei CSM pentru sesizarea CCR în cazul conflictului cu ministrul Justiției/Implicarea în cazul Caracal și „foaia de parcurs”, invocate de Savonea

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 17 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Intervenția Anei Birchall în cazul tragediei din Caracal, prin anunțarea familiei Alexandrei Măceșanu cu privire la rezultatele expertizei INML și posibila existență a unei „foi de parcurs” în domeniul justiției, agreată cu SUA, reprezinta două dintre argumentele șefei CSM. Lia Savonea a reclamat, la CCR, un conflict cu ministrul Justiței, pe care îl acuză de ingerinta în activitatea procurorilor și de încercări de subminare a Consiliului Superior al Magistraturii. 

„I. Ingerinţa gravă a ministrului justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori;
II. Acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi actori externi;
III. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii Consiliului Superior al Magistraturii, autoritate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România”, se precizează în sesizarea șefei CSM, Lia Savonea

Concret, șefa CSM o acuză pe Ana Birchall că a dat familiei Măceșanu  informații din dosarul procurorilor. Este vorba despre rezultatul testelor ADN care nu erau încă publice în momentul în care ministrul Justiției a vorbit cu familia Alexandrei. Savonea susține că, în acest fel, a avut loc o imixtiune în activitatea procurorilor.

„În ancheta penală desfășurată în cazul Caracal, ministrul Justiției, Ana Birchall, a comunicat familiei unei victime informații referitoare la conținutul unor probe administrate în cauză. Astfel, la data de 2 august 2019, ministrul Justiției a contactat telefonic familia Alexandrei Măceșanu, comunicându-i faptul că rezultatul testelor genetice atestă că rămășițele și cenușa găsite în casa persoanei cercetare în cauză indică ADN-ul tinerei. (…) Ulterior, ministrul justiției a confirmat public faptul că a luat legătura cu familia victimei și a comunicat datele respective, susținând că nu este vorba de o informație confidențială din cadrul urmăririi penale, și că a acționat astfel dintr-o obligație morală, umană. Or, această acțiune a ministrului justiției constituie o veritabilă imixtiune în activitatea procurorilor care efectuează urmărirea penală în cazul menționat, cu încălcarea limitelor autorității conferite de art 132 alin 1 din legea fundamentală”, se precizează în sesizarea către CCR.

În plus, șefa CSM mai spune că ministrul Justiției nu avea dreptul să ceară informații din dosarul cauzei.

„Aşadar, ministrul justiţiei, Ana Birchall, nu putea să afle informaţiile cuprinse într-o probă administrată în faza de urmărire penală, fază eminamente nepublică potrivit legii, sub nicio raţiune şi nu putea comunica în locul organului de urmărire penală competent respectivele informaţii decât forţând şi depăşindu-şi prerogativele care-i sunt conferite legal în calitate de ministru, făcând o ingerinţă gravă în justiţie.
Totodată, din perspectiva normei constituţionale în raport de care solicităm constatarea conflictului juridic de natură constituţională, respectiv art. 132 alin. (1), ce conferă o autoritate proprie ministrului justiţiei, apreciem că parte în conflict este chiar ministrul justiţiei, Ana Birchall, iar nu Ministerul Justiției”, susține Lia Savonea, în sesizarea trimisă Curții Constituționale.

Ministrul Justiției a răspuns acestor acuzații, imediat ce au apărut în spațiul public. Ana Birchall susține că informațiile furnizate familiei Măceșanu nu erau confidențiale.

„”Vă asigur că din punct de vedere legal și profesional, s-a respectat legea, nu vorbim de o informație confidențială din cadrul urmăririi penale, deci de o informație de interes public, deci nu a fost nicio eroare de procedură și orice om de bună credință poate să vadă acest lucru, de altfel a fost și confirmat de un comunicat dat de DIICOT. Din punct de vedere moral, cred că a fost un gest absolut normal, firesc. Ce nu știe foarte multă lume este că în toată această perioadă, eu am păstrat o legătură strânsă cu familia, cu Alex Cumpănașu, în acea seară eu am vorbit cu mama Alexandrei, față de care m-am angajat că, indiferent de rezultat, indiferent de oră, indiferent de moment, îi voi da telefon, să nu afle de la televizor”, a declarat Ana Birchall pe data de 5 august 2019.

Pe de altă parte, șefa CSM a mai sesizat CCR și pentru „subminarea justiției” atunci când a vorbit despre existența unei foi de parcurs privind statul de drept din România.

„Conflictul juridic de natură constituțională dintre Ministerul Justiţiei şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, constând în acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi actori externi”, susține Lia Savonea.

Documentul integral, aici

Foto: INQUAM PHOTO/Octav Ganea

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/argumentele-sefei-csm-pentru-sesizarea-ccr-in-cazul-conflictului-cu-ministrul-justitiei-implicarea-in-cazul-caracal-si-foaia-de-parcurs-invocate-de-savonea/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/argumentele-sefei-csm-pentru-sesizarea-ccr-in-cazul-conflictului-cu-ministrul-justitiei-implicarea-in-cazul-caracal-si-foaia-de-parcurs-invocate-de-savonea/ […]

  • I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. kudos

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW