Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, la înmânarea premiului „Franz Werfel” pentru drepturile omului: România este și rămâne un vecin prietenos pentru Ucraina

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 4 iunie 2023 Etichete: , ,

Klaus Iohannis a primit, duminică, 4 iunie, în Germania, premiul Franz Werfel pentru drepturile omului,  acordat de Centrul împotriva expulzărilor din Bonn(Germania). La ceremonia de decernare a acestei distincții, a participat și ministrul Justiției din Germania, care a lăudat România, pentru progresul în ceea ce privește lupta împotriva corupției. 

În discursul său, susținut în limba germană, șeful statului a punctat că România susține dreptul internațional cu privire la pedepsele aplicate Rusiei, pentru agresiunea militară din Ucraina.

România a fost și este un vecin prietenos al Ucrainei. Avem cel mai mare număr de refigiați ucraineni(n.r. din Europa), 3,4 milioane de ucraineni. Acționăm pe mai multe paliere: politic, economic-financiar, diplomatic. Este dovada că România respectă drepturile omului și trăiește în armonie cu comunitățile minoritare”, a eclarat Iohannis, la înmânarea premiului Franz Werfel . Șeful statului a subliniat că este important ca statele europene să se concentreze pe soluții, astfel încât copiii ucraineni să nu mai aibă de suferit diin cauza războiului declanșat de Rusia.

Cu doar o zi în urmă(n.r. sâmbătă, 3 iunie), președintele Iohannis a primit Premiul Civic German,

„Privesc această distincție ca o recunoaștere a modului în care democrația și spiritul civic se manifestă în România. Ultimele provocări din Europa ne arată că trebuie să luptăm și mai mult pentru valorile democratice. Acestea apar în mai multe domenii: în securitate, în migrație.  România a demonstrat ca are capacitatea de a garanta suveranitatea, de apăra drepturile omului, iar acest lucru se face cu instanțe independente, cu presă independentă.  Rste un răspuns la faptul că suntem pregătiți să fim primiți în Schengen”, a menționat șeful statului, Klaus Iohannis, după înmânarea premiului  Civic German.

De ce este important Premiul Franz Werfel

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat de Centrul împotriva expulzărilor din Bonn, Germania. Centrul a fost fondat în 2000, ca proiect al Federației Expulzaților din Germania, urmărind să contribuie la combaterea expulzărilor și a genocidului ca arme politice la nivel global și de a contribui astfel la înțelegerea între popoare, reconciliere și conviețuire pașnică. Centrul împotriva Expulzărilor acordă, din 2003, Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului unor personalități sau grupări care au avut o contribuție deosebită la combaterea încălcării drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea cu intenție a grupurilor naționale, etnice, rasiale ori religioase.

Sursă foto: captură video

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW