Instanța Supremă va decide dacă suspendă procesul lui Darius Vâlcov sau reia judecata de la zero
Instanța Supremă a rămas în pronunțare în procesul lui Darius Vâlcov, în care trebuie să decidă dacă sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pe tema completurilor specializate pe fapte de corupție. În cazul unei sesizări, solicitată și de DNA, procesul va fi suspendat. În caz contrar, judecata va fi reluată de la zero în urma deciziei CCR.
La termenul anterior, completul de 5 judecători de la Înalta Curte a pus, din oficiu, în discuție sesizarea CJUE, pentru a lămuri situația completurilor specializate de la ICCJ.
Astăzi, avocatul lui Vâlcov a cerut ca procesul să fie reluat de la zero în urma deciziei Curții Constituționale.
„Dacă vom considera ca putem sesiza CJUE, însemna ca nu mai respectam CCR și dam posibilitatea sa constate ca o decizie a CCR nu e pe placul unei instanțe și poate sesiza CJUE”, a precizat avocatul lui Darius Vâlcov.
În schimb, procurorul a solicitat admiterea cererii instanței de sesizare CJUE și astfel, de suspendare a cauzei până la decizia instanței europene.
„Intervenind motivarea CCR rezulta ca invocarea acestor norme comunitare e necesara pentru justa judecare. Se pune problema interpretării CJUE dacă decizia CCR prin care se dispune trimiterea spre rejudecare, îndeplinește cerintele garantării independentei unei Instanțe și nu e o ingerința in actul de justitie. (…) Apreciez ca întrebările formulate sunt pertinente și se impune întrebarea CJUE cu suspendarea procesului”, a precizat procurorul de ședință.
Care sunt acuzațiile DNA pentru Darius Vâlcov
Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul ajutorului pentru câştigarea unor licitaţii să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate.
Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, susţine DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.
În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.
Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde ar fi primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.
De asemenea, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov ar fi primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).
În plus, în perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.
DNA mai arată că acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei, şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.
Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.
Procurorii au dispus sechestrarea averii lui Darius Vâlcov
Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei.
Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/instanta-suprema-va-decide-daca-suspenda-procesul-lui-darius-valcov-sau-reia-judecata-de-la-zero/ […]