Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciucă, după ce Ciolacu a oprit negocierile pentru noul guvern: Am cerut respectarea Protocolului 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 mai 2023 Etichete: , ,

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a transmis sâmbătă, după ce omologul său din fruntea PSD, Marcel Ciolacu, a oprit negocierile privind formarea unui nou guvern, un punct de vedere favorabil respectării Protocolului de coaliție în privința rotativei. 

„PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor. (…) În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe”, a transmis Ciucă.

Ciucă pasează responsabilitatea către PSD

Pe de altă parte, liberalii susțin că problema salarizării profesorilor, respectiv cea privind reforma pensiilor speciale, ambele invocate de Ciolacu pentru suspendarea negocierilor, ar trebui rezolvate de Ministerul Muncii, condus în prezent de social-democratul Marius Budăi.

„Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale”, a subliniat Ciucă.

Duminică, la ora 12:00, premierul Nicolae Ciucă a convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții.

Ciolacu suspendă negocierile

Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, 20 mai, suspendarea negocierilor cu PNL și UDMR în vederea formării unui nou guvern, până la rezolvarea grevei anunțate de sindicatele din educației și a reformei pensiilor speciale.

Deși ar fi trebuit să reia luni discuțiile pentru formarea unui nou guvern, liderii PSD, PNL și UDMR  vor trebui mai întâi să conlucreze pentru rezolvarea grevei profesorilor și problema privind reforma pensiilor speciale. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care în teorie ar trebui să preia șefia noului cabinet.

„De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea ţării şi buna guvernare, astfel încât românii şi economia româneasca să treacă mai uşor peste multiplele crize cu care ne confruntăm. Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor. De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenţilor politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar şi restanţa majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorităţi, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW