Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șoferii, obligați să folosească de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 15 mai 2023 Etichete: , , , ,

Șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, a decis Camera Deputaților, luni, 15 mai. Legea va merge la promulgare și va intra în vigoare după trei zile de  la publicarea în Monitorul Oficial.

În prezent, conducătorii auto au obligația să foloseasca luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E). Pentru creșterea siguranței pe drumurile rutiere, Camera Deputaților, for decizional, a decis astfel: „În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Nerespectarea acestei reguli de circulație înseamnă amendă și aplicarea a două puncte de penalizare.

La nivelul UE, obligația utilizării DLR (Daytime running lights – lumini diurne) este impusă numai autovehiculelor dotate din fabricație cu un astfel de sistem. Pentru autovehiculele fabricate înainte de 2009, nu există obligația dotării mașinii cu un astfel de sistem, relatează DIGI 24.

Potrivit unui raport al Poliției Române, rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori.

Sursă foto: Inquam Photos/Alex Nicodim

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW