Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Verificări ample la solariile din Glodeanu Sărat, după ce a fost depistat un pesticid pentru coacerea forțată a roșiilor


Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a demarat o anchetă privind roșiile din Glodeanu Sărat, după ce au fost depistate substanțe extrem de toxice pentru sănătate, folosite pentru coacerea acestora. Direcția Agricolă Buzău a cerut mai multe informații procurorilor, pentru a ști exact cine sunt producătorii de legume care au pus viața oamenilor în pericol. Distinct de această anchetă, în lucru se află un dosar penal, transmite IPJ Buzău. 

Astfel, au fost prelevate probe pentru a se depista cantitatea de pesticid folosită pentru coacerea prematură a roșiilor. Săptămâna trecută, au fost efectuate mai multe percheziții la producătorii de legume suspecți. O persoană a fost prinsă în flagrant în timp ce transporta substanțe toxice pentru coacerea legumelor, însă, rezultatul probelor de laborator va fi decisiv în ceea ce privește gradul de pericol al substanței fololiste.

Bani de la stat pentru cultivarea roșiilor

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a menționat că producătorii de legume ar putea rămâne fără subvenții, dacă folosesc pesticide peste limita admisă de legislație.

Agricultorii români primesc bani de la Guvern, dacă vor să cultive roșii, prin programul „Tomata”. Potrivit informațiilor afișate de Ministerul Agriculturii, se acordă  3.000 euro/1000 mp/beneficiar.

Valorificarea producției se va face până la data de 30  iunie 2023, inclusiv.

Ultima zi de depunere a documentelor justificative, pentru primirea banilor este 14 iulie 2023 inclusiv.

Comisia Europeană dorește să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice până în 2030, ca parte a ultimului său plan privind durabilitatea și biodiversitatea. Anunțul făcut de instituția UE face parte din strategia „De la fermă la furculiță”, are ca scop să facă sistemele alimentare mai sănătoase și sî protejeze Mediul.

Sursă foto: Pixabay

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW