Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Achiziții de autoturisme în Ministerul Muncii, înainte de „Ordonanța austerității”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 mai 2023 Etichete: , , , ,

Ministerul Muncii, respectiv Casa Națională de Pensii și casele județene de pensii, au finalizat, în ultimele zile, fără licitație, achiziția a 61 de autoturisme, înainte de adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind măsurile de austeritate, prin care ar urma să fie interzise astfel de cumpărături în instituții. Informația a fost dezvăluită de fostul ministru al proiectelor europene, Cristian Ghinea, și verificată de Mainnews.ro.

Este vorba despre 43 de autoturisme de tip Dacia Duster și 16 autoturisme Ford Puma pentru casele de pensii, respectiv două Skoda Octavia, achiziționate direct de Ministerul Muncii. Pentru fiecare dintre aceste autoturisme statul va achita circa 20.000 euro. Costurile totale se ridică la 1,2 milioane euro.

Budăi: S-au casat mașini de peste 15 ani vechime

Întrebat despre aceste achiziții, ministrul muncii, Marius Budăi, a susținut că instituțiile din subordinea sa aveau nevoie de autoturisme noi, în condițiile în care cele vechi au peste 15 ani vechime.

„Am cerut clarificări asupra acestei achiziții de la președintele Casei de Pensii. Mi-a explicat că au fost prinse în buget de anul trecut. Procedura a început în ianuarie, s-a finalizat în aprilie. S-au casat mașini de peste 15 ani vechime, s-au achiziționat prin Rabla. O parte prin PNRR, mașini electrice, cu tot cu stații”, a declarat ministrul Muncii.

Stop pentru achizițiile de automobile și mobilier

Confruntat cu mari probleme economice după ce în bugetul de stat pe acest an veniturile au fost supraestimate, Guvernul încearcă să opereze tăieri pentru atingerea țintei de deficit. Una dintre măsuri vizează chiar interzicerea achizițiilor de autoturisme în instituțiile publice.

„De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică”, prevede Ordonanța.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW