Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă, despre rocada guvernamentală: Cu certitudine vor fi modificări la actualii membri ai Cabinetului. Ultimul cuvânt îl are premierul

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 8 mai 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 8 mai, că negocierile pentru rotativa guvernamentală pornesc de la respectarea protocolului asumat în urmă cu un an și jumătate de coaliția PNL-PSD-UDMR, dar că există posibilitatea unor modificări. 

„Pornim discuțiile de la respectarea acestui protocol. Așa am discutat de fiecare data, toți liderii din coaliție sunt de acord. Sigur, fiind vorba de o coaliție politică, există posibilitatea ca anumite chestiuni să fie modificate”, a spus președintele PNL.

Actualul șef al Guvernului a mai precizat că, așa cum bine se cunoaște, vor avea loc modificări în ceea ce-i privește pe actualii membri ai Cabinetului, dar a subliniat faptul că ultimul cuvânt îi aparține premierului, inclusiv în ceea ce privește miniștrii PNL.

„Cu certitudine vor fi modificări la actuali membrii ai Cabinetului și totodată, trebuie să menționez că există, în momentul în care va prelua funcția de premier, domnul președinte Ciolacu, decizia dumnealui asupra a ceea ce înseamnă numirea miniștrilor”, a adăugat Ciucă.

Ce prevede protocolul dintre PSD și PNL

Încheiat pe 25 noiembrie 2021, acordul politic între PSD, PNL și UDMR, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit premierul din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

După cum surse guvernamentale au declarat pentru Main News, rotativa guvernamentală nu va fi efectuată însă pe data de 25 mai, din cauza faptului că premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, nu dorește să demisioneze de Ziua Eroilor.

Ministrul Transporturilor din partea PSD, Sorin Grindeanu, va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Proiectelor Europene, condus în prezent de Marcel Boloș.

Conducerea PSD este însă dispusă să plătească un preț scump pentru a păstra Ministerul Transporturilor, în condițiile în care în perioada următoare sunt așteptate inaugurări pe mai multe segmente de autostradă, potrivit informațiilor. În schimb, liderii PNL și-ar dori la schimb trei ministere.

Ministrul Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției, unde acum se află Cătălin Predoiu.

Totodată, coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD, Marian Neacșu, va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului, de care în prezent se ocupă Micea Abrudean.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW