Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Gerhard Karner, la București: Nu pot să înaintez o dată privind aderarea României la Spațiul Schengen

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 26 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, aflat în vizită la București, și omologul român, Lucian Bode, au făcut primele declarații de presă din cadrul vizitei oficiale din țară noastră, miercuri, 26 aprilie, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Karner s-a ferit să înainteze o dată privind aderarea României la Spațiul Schengen.

„Nu pot să înaintez o dată, e sarcina Consiliului să stabilească agenda. Lucrăm pentru un sistem mai bun”, a spus Gerhard Karner.

Întrebat dacă susține intrarea țării noastre în spațiul comun de circulație, Karner a reiterat motivul invocat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene din Decembrie 2022.

„Repet motivul pentru care nu am putut să votez pe data de 8 decembrie. Avem un sistem care nu funcționează. Există controale și între Germania și Austria. Franța face la fel cu Germania. Aceasta este dovada că sistemul nu funcționează”, a mai precizat ministrul austriac.

Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că „această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria la nivelul MAI, care s-au răcit la sfârșitul anului trecut”.

În luna decembrie a anului 2022, Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins aderarea României la Spațiul Schengen, din cauza votului negativ exprimat de ministrul de Interne din Austria, cât și de omologul olandez, care s-a opus aderării Bulgariei. România și țara vecină parcurg împreună procesul de aderare la spațiul de liberă circulație.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW