Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Reacții politice în urma căderii Guvernului Dăncilă/ Barna: Trei ani de zile România a fost captivă unui guvern la limita penalului

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 10 octombrie 2019 Etichete: , ,

Liderul PNL a comentat, după căderea Guvernului Dăncilă, că s-a încheiat o perioadă de distrugere și începe o perioadă de construcție și modernizare.

„Îi mulțumesc domnului președinte, Klaus Iohannis, pentru implicare. Le mulțumesc colegilor liberali dar și tuturor partenerilor politici care au stat până la sfârșit și au rezistat tuturor presiunilor venite din partea unei puteri disperate. Guvernarea României este mult lucru mult prea grav. Se încheie o perioadă de distrugere, începe o perioada de construcție și modernizare, Guvernul va fi readus în serviciul cetățeanului, fiecare cetățean român poate să aspire la îndeplinirea drepturilor și libertăților”, a declarat liberalul.

Ludovic Orban spune că va convoca Biroul politic Național al PNL pentru a stabili echipa care va reprezenta partidul și mandatul cu care se vor duce la președintele României.

„Salut toți parlamentarii care au rezistat. România are nevoie de seriozitate, onestitate, cinste și de programe și proiecte naționale. Primul pas s-a încheiat. Fiecare formațiune politică va decide care va fi mandatul cu care se va merge la consultările de la Cotroceni. Noul Guvern va avea capacitatea de a desemna un candidat profesionist, de încredere cu care se va veni în Parlament”, a mai spus Orban.

Dan Barna: Trei ani de zile România a fost captivă unui guvern la limita penalului

Liderul USR, Dan Barna, a declarat la rândul său că mesajul pe care Parlamentul l-a transmis astăzi este confirmarea faptului că PSD devine „istoria tristă a politicii românești”.

„Mesajul de astăzi pe care Parlamentul îl transmite este confirmarea faptului că PSD devine istoria tristă a politicii românești. Din acest moment se deschid căile spre alegerile anticipate, se deschid căile pentru a ne întoarce la cetățeni într-o situație de criză, decizia cetățenilor este cea necesară și corectă”, a spus liderul USR.

Candidatul la alegerile prezidențiale a precizat că urmează o vizită la Cotroceni pentru a se consulta cu președintele țării, care, potrivit lui Dan Barna, susține alegerile anticipate.

„În momentul de față vom merge la Cotroceni la consultările cu Klaus Iohannis. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu dânsul ne-a spus că și el susține alegerile anticipate, este decizia corectă, firească. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut și în aceste zile, de încercare de cumpărat majorități. În momentul de față România are șansa să intre în logica de alegeri anticipate, în urma consultărilor vor fi propuși doi premieri care să fie respinși de Parlament, după care următorul președinte va dizolva Parlamentul”, a mai spus Dan Barna.

Liderul USR a explicat că ceea ce s-a întâmplat, joi, arată faptul că în România se poate să se funcționeze normal.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că în România se poate să funcționăm normal. În orice țară europeană și în orice țară modernă o criză politică va atrage alegeri anticipate pentru că este normal să ne întoarcem la cetățeni. Cetățenii sunt cei care au dreptate în momentul de față. Această compotentă a Parlamentului nu este una care să poată face reforme de care are nevoia România. (…) Ziua de astăzi nu este o zi de bucurie, fiindcă arată că trei ani de zile România a fost captivă unui guvern la limita penalului”, a mai precizat Dan Barna.

Ponta: Mă bucur că am salvat România de cel mai ciudat lider din istorie, Viorica Dăncilă

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că se bucură că a salvat România, Guvernul și social-democrația „de cei mai ciudat și nepotrivit lider din istorie”.

“Aștept numărătoarea oficială. Înțeleg și eu că a fost adoptată moțiunea. Mă bucur că am salvat România, Guvernul și social-democrația de cel mai ciudat și nepotrivit lider din istorie, doamna Dăncilă. Acum, împreună cu colegii mei de la Pro România  vreau să refacem și guvernarea și social-democrația și, în primul rând să repunem România pe direcția bună. Sper ca împreună cu toți colegii mei din Parlament să facem un Guvern”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă acceptă o funcție de premier, Ponta a răspuns:

“Mi-o oferiți dumneavoastră? Domnul Iohannis nu mi-o v-a oferi niciodată”.

Victor Ponta s-a întors în Parlament și a declarat că 28 de parlamentari au semnat moțiunea de cenzură și că astăzi au votat 31.

“Oferta mea pentru foștii mei colegi de la PSD rămâne valabilă. Cred că ar tebui să ne așezăm la masă, să înțelegem că acest Guvern s-a terminat, să susținem împreună un candidat comun în turul doi, respective pe domnul Diaconu.(…)
Doamna Dăncilă și domnul Dragnea și-au bătut joc de ideile bune. Noi ne-am pregătit proiectele cele mai bune pentru România. M-am pregătit cu trei propuneri de premieri și că mergem să discutăm cu Iohannis. Cei de la PSD nu erau foarte dornici. Acum am plin telefonul de mesaje de la ei. Am primit sute de mesaje care încep cu ai avut dreptate, am fost un prost. Cred că avem datoria să lăsăm laoparte orgoliile și să facem un Guvern bun”, a declarat Ponta.

Tăriceanu: Pentru România nu e o bucurie să se ajungă la al șaselea guvern în cinci ani

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Guvernul Dăncilă a căzut fiindcă s-a dovedit incapabil să se ridice la înălțimea misiunii sale.

„O spun din capul locului: pentru România nu e o bucurie să se ajungă la al șaselea guvern în cinci ani, cu atât mai mult într-o perioadă când energiile guvernamentale ar trebui dedicate alcătuirii noului buget. Un buget foarte important, pentru că de forma în care el va fi conceput depinde viitorul țării. Vom avea investiții în infrastructură si în domenii tehnologice de vârf, ori ne vom concentra pe pomeni electorale, pe subvenții ascunse și pe anulări de datorii publice?

Și totuși, sunt momente când un guvern care s-a dovedit ineficient și care și-a epuizat suflul politic trebuie să plece, spre binele tuturor cetățenilor.

Guvernul Dăncilă a căzut pentru că s-a dovedit incapabil să se ridice la înălțimea misiunii sale și pentru că a ignorat avertismentele pe care noi i le-am adresat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a mai făcut spus că urmează o perioadă complicată care poate accentua frământările din politică.

„Cramponarea de putere e întotdeauna păguboasă în politică și o spun asta din poziția unui lider care i-a surprins pe mulți tocmai prin refuzul de a se agăța de scaun.

Câteodată trebuie să ai tăria de a dărâma mai înainte de a construi.

De mâine, ne vom gândi ce avem de făcut pe mai departe.

Suntem pregătiți, noi, cei din ALDE, să susținem un cabinet cu adevărat în slujba țării, un cabinet cu mai puține ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale și care să-și ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le considerăm inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor și a generalilor, care să mențină cota unică și care să nu se atingă de pensile si salariile cetățenilor.

Urmează o perioadă complicată care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice și sociale.

Fac un apel la rațiune, la moderație și la înțelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluții, chiar dacă ele nu vor mulțumi pe toată lumea”, a conchis liderul ALDE.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW