Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 100 de anchete penale privind achizițiile din pandemie. Parlamentul a întocmit raportul


Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei  menționează într-un  raport, că sunt în derulare 102 de anchete penale privind achizițiile din pandemia de Covid. În ceea ce privește cumpărarea vaccinurilor, nu este menționată o valoare concretă, deoarece sunt invocate clauzele de confidențialitate din contractele de achiziție. 

Raportul este întocmit pe baza comunicărilor cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Conturi. Parlamentarii au cerut desecretizarea unui raport care vizează Romarm, procedură în curs de desfășurare.

Printre concluziile comisiei de anchetă se află și procedura de achiziție derulată de Unifarm.

CN Unifarm SA a derulat achiziții în valoare de 1.076.825.235,00 lei, 15.752.314,06 EUR și 2.075,99 USD fără a se supune niciunei norme referitoare la derularea de achiziții publice (în temeiul Legii 98/2016 privind achizițiile publice)”, se arată în raportul înctocmit de Comisia parlamentară.

Totodată, în vizor sunt și achizițiile de echipamente din China pentru producerea măștilor de protecție. Contractele au fost derulate de Romarm și sunt investigate de DNA. La acest moment, echipamentele au rămas nefolosite, la fel cum s-a întâmplat și în cazul produselor cumpărate de Unifarm.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Dezvăluiri despre producția de măști a ROMARM. Şeful Companiei, acuzaţii la adresa responsabilului de proiect: “A sabotat punerea în parametri a utilajelor”/ Angajat: “Noi am fost cobai?”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW