Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Dodon revine la șefia socialiștilor din Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 11 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Mișcări de trupe în cadrul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, apropiat de Moscova. Căzut în dizgrația Kremlinului în ultimii ani, fostul președinte Igor Dodon a revenit la șefia formațiunii pe care a clădit-o în anul 2011, după plecarea din Partidul Comuniștilor. 

În cadrul unei reuniuni organizate luni, 10 aprilie, Igor Dodon a fost numit în funcția de secretar executiv al PSRM, cea mai înaltă din partid, în locul lui Vlad Batrîncea.

Acesta din urmă a fost ales în funcția de președinte al fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Fostul premier, Zinaida Greceanîi, cea alături de care Dodon a pus bazele PSRM, a fost trecută pe linie moartă, fiind aleasă în funcția de președinte de onoare.

Probleme cu legea pentru omul Moscovei

Pierderea fotoliului de președinte nu i-a priit lui Igor Dodon. Liderul socialist a petrecut aproape 6 luni în arest la domiciliu, după ce a fost pus sub acuzare într-un dosar de corupție.

Dodon. este acuzat de procurori că, în perioada 2008 – 2009, în calitate de viceprim-ministru și ministru al economiei, ar fi semnat ilegal avizul în baza căruia directorul general al „Energocom” a încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania din Ungaria, în condițiile în care „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%.

Ca urmare a încheierii acestui contract, arătă procurorii, bugetul companiei de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 12 milioane dolari, sumă care ulterior ar fi fost transferată în conturile unor companii offshore.

Trimis în judecată într-un alt dosar

Nu sunt singurele probleme cu justiția pentru Dodon. Fostul președinte a fost trimis în judecată, pe 6 octombrie, într-un dosar penal în care este acuzat că ar fi acceptat mită de la oligarhul Vladimir Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat la acea vreme.

Fostul președinte este acuzat de procurori, pe baza înregistrărilor publicate de televiziunile lui Plahotniuc, că ar fi acceptat să primească între 600.000 și 1 milion de dolari de la fostul lider PDM între 600.000 și 1 milion de dolari pentru formarea unui guvern de coaliție și pentru a-l ajuta pe acesta să scape de dosarele penale din Federația Rusă.

Plătit în ruble de la Moscova

Cu toate că după devoalare legăturilor cu Vladimir Plahotniuc și înfrângerea suferită în alegeri a căzut în dizgrația Moscovei, Dodon a fost finanțat cu sume generoase de Moscova.

Jurnaliștii RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Federația Rusă destinate asociației condusă de Igor Dodon.

Însumate, acestea totalizează peste 20 milioane de ruble, echivalentul circa 300.000 de dolari. Nu se știe cu exactitate cât din această sumă a intrat în buzunarele lui Dodon, cert este remunerația anuală a acestuia este de circa 165.000 de dolari.

Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, asociația condusă de Igor Dodon, au fost transferate peste 20 de milioane de ruble rusești (300.000 dolari).

Potrivit RISE Moldova, Igor Chaika a transferat către „Delovaia Rossia” circa 9,5 milioane de ruble, bani care ulterior au ajuns în conturile organizației lui Dodon.

Prezentat drept ambasadorul de afaceri al „Delovaia Rossia”, Igor Chaika este fiul mai mic al lui Iurii Chaika, procurorul general al Federației Ruse în perioada 2006-2020.

În luna octombrie, Igor Chaika a fost plasat pe lista de sancțiuni a SUA alături de fostul agent FSB Iurii Gudilin și de alți doi „politehnologi” ruși, Olga Grak și Leonid Gonin.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW