Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Date oficiale: Guvernul Ciucă s-a împrumutat mai mult decât a încasat

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Guvernul Ciucă a cheltuit cu dobânzile dublu faţă de cât a utilizat pentru investiţiile în februarie 2023, arată o analiză a Ziarului Financiar. Încasările statului din impozitul pe profit au scăzut în februarie cu aproape 27%, iar creşterea din încasări din TVA a fost de 4%, sub inflaţia de 15%, menționează sursa citată. 

Încasările au un ritm descendent, iar în urmă cu câteva zile, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, făcea apel la instituțiile de control să „iasă din birouri și să facă mai multe controale, dar și să colecteze”.

Veniturile totale ale bugetului statului au crescut cu 8% în februarie, dar cheltuielile au urcat cu 19%. Astfel, coaliția de guvernare a decis să reducă cheltuielile bugetare pentru a acoperi deficitul de 20 de miliarde de lei.

Guvernul s-a împrumutat o treime din necsarul de finanțări pentru 2023

Guvernul a împrumutat luni de pe piețele financiare internaționale două miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni, după ce în prima săptămână a anului a mai atras de la investitorii străini alte patru miliarde de dolari.

Premiera celor două ieșiri pe piețele străină a fost dublată și de o premieră locală: statul a împrumutat în ianuarie, de la investitorii locali, suma record de 26,2 miliarde de lei.

Potrivit datelor publice, Guvernul Ciucă a contracat deja împrumuturi în valoare de 55 de miliarde de lei, respectiv 34,4% din necesarul total de finanțare din acest an, estimat la circa 160 de miliarde de lei. Până la acest moment, se ia în calcul eliminarea unor sporuri acordate bugetarilor și interzicerea cumului pensiei cu salariul. Despre cea din urmă măsură, premierul Nicolae Ciucă susține că „nu se opune”, însă, va trebui găsită o formă juridică de aplicare, astfel încât să nu fie declarată neconstituțională. Nicolae Ciucă  cumulează pensia de miitar cu salariul de premier.

Sursă foto: Guvernul României 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW