ANPC avertizează: Evitați cumpărarea cărnii din portbagajele mașinilor
Se apropie cea mai importanță sărbătoare religioasă pentru creștinii ortodocși, Paștele, iar asta înseamnă și cumpărături mai multe. În căutarea de prețuri accesibile, românii sunt tentați să cumpere din locuri neautorizate, însă, instituțiile de control avertizează asupra pericolelor la care ne expunem.
Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor(), Paul Anghel, transmite că achiziționarea cărnii și a ouălor ar trebui să se facă numai din locuri autorizate sanitar-veterinar, nu de pe marinea străzii.
„Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a precizat Paul Anghel, directorul ANPC.
În fiecare an, comisarii ANPC amendează comercianții care vând produse pentru Paște expirate
În mod evident, nici în magazinele, târgurile autorizate, anumite reguli pentru comercializarea alimentelor nu sunt respectate. Oficialul ANPC le recomandă românilor să verifice prețul de la raft cu cel de la casa de marcat, întrucât nu este legal să existe diferențe. De asemenea, calitatea produselor poate fi „evaluată” de cumpărători la o primă vedere: carnea trebuie să aibă o culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, iar ouăle să aibă coaja intactă, normală, fără fisuri.
În trecut, comisarii ANPC au constatat următoarele abateri la comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale: ouă cu data durabilităţii minimale depăşită sau pentru care nu s-a putut stabili încadrarea în termenul de valabilitate (marcare ilizibilă); ouă depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandărilor de a se păstra la loc răcoros; comercializarea de ouă sparte, crăpate sau murdare, acoperite de corpuri străine. În cazul în care observați produse neconforme, puteți să vă adresați pe loc ANPC, transmit reprezentanții acestei instituții. După masa de Paște, an de an, mii de români ajung la spital fie din cauza exceselor alimentare, fie din cauza toxiinfecțiilor alimentare. În unele cazuri, cele din urmă pot avea efecte grave.
Sursă foto: Primăria București
Comentarii