Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă, de Ziua Internațională a Romilor: Avem datoria de a recunoaște contribuția romilor la dezvoltarea proiectelor naționale

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2023 Etichete: , ,

Premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut apel la empatie, integrare socială și susținer, cu ocazia Ziua Internaționale a Romilor și Sărbătoarea etniei romilor din România. El susține că această minoritate nu ar trebui privită în mod superficial, prin prisma prejudecăților, a stereotipurilor. 

„De prea multe ori, romii au fost priviți de societate doar prin lentila îngustă a prejudecăților și stereotipurilor, refuzându-li-se șansa de a-și demonstra potențialul. Avem datoria morală de a repara aceste nedreptăți, de a face cunoscută valoroasa contribuție a romilor la marile proiecte naționale, de a promova bogata zestre culturală și identitară, dar și de a ne asuma onest greșelile trecutului. În acest sens, viitorul Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor, obiectiv pe care îl susțin necondiționat, reprezintă un instrument puternic împotriva discriminării, o mărturie a asumării trecutului și a responsabilității statului român”, a transmis Nicolae Ciucă.

Ziua Internațională a Romilor, declarată oficial în 1990

Oficialul României susține că Guvernul are ca obiectivul  creșterea calității vieții cetățenilor români aparținând minorității rome, fundamentată pe cetățenie activă, incluziune socio-economică și punerea în valoare a patrimoniului cultural rom. Un rol prioritar în tot acest proces revine educației, capabilă să formeze viitoarele generații și să insufle valorile fundamentale pe care se bazează orice societate democratică. Principala problemă socială pe care o „reclamă” romii, an de an, este discriminarea, mai ales în sistemul educațional.

Ziua a fost declarată oficial la 8 aprilie 1990, în Serock, Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU), în onoarea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971 aproape de Londra.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România trăiesc peste 600 000 de romi, fiind cea mai numeroasă dintre comunitățile etnice.

Sursă foto: Guvernul României 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW