Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ÎCCJ: Fostul șef ANI, Horia Georgescu, achitat în dosarul ANRP/Condamnare de 8 ani de închisoare pentru fostul deputat PNL Theodor Nicolescu

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, marți, sentințele finale în dosarul ANRP. Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu a fost achitat. Au scăpat de condamnările din prima instanță foștii șefi ai ANRP dar și alți funcționari de la Ministerul Finanțelor, de la SGG și evaluatori. Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare iar evaluatorul Alexandru Hanu a primit 3 ani de închisoare. 

Au fost achitați toți șefii din conducerea ANRP Ingrid Zaarour, Ingrid Mocanu și Remus Baciu.

Au mai fost achitați în acest dosar Gabro Attila Marko, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, Cătălin Constantin Canangiu, Gheorghe Vișoiu, angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorin Cornel Drulă, evaluator autorizat (ANEVAR), și Neculai Nistor, evaluator autorizat (ANEVAR).

În primă instanță, Curtea de Apel București a dat condamnări între 4 și 8 ani. Printre cei acuzați de DNA se numără un fost deputat PNL, foști șefi de la ANRP dar și alți funcționari de la Ministerul Finanțelor și de la ANEVAR.

Fostul deputat PNL, Theodor Nicolescu a fost acuzat de luare de mită în formă continuată (24 acte materiale) dar și pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu.

Au fost acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave: Ingrid Zaarour, preşedinte al A.N.R.P., Mihnea Iuoraș, Remus Baciu și Ingrid Mocanu, vicepreședinți ANRP, Horia Georgescu, reprezentant al Ministerului Justitiei, Marko Attila, secretar de stat la SGG,

Alți funcționari de la Ministerul Finanțelor dar și de la Asociaţiei Naţionale al Evaluatorilor Autorizaţi au fost acuzați de luare de mită, abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu.

Condamnări în primă instanță

În primă instanță, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în februarie 2018, condamnarea fostului demnitar la nouă ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fostului președinte al ANRP, Ingrid Zaroour, la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani, a fostului vicepreședinte ANRP Mihnea-Remus Iuoraș, la 4 ani si 6 luni de închisoare.

Alt foşti vicepreşedinţi ai ANRP au fost condamnataţi în acest caz, respectiv, Ingrid Mocanu, a primit 4 ani de închisoare, Remus-Virgil Baciu, 6 ani și 4 luni închisoare, fostul sef al ANI, Horia Georgescu 4 ani de închisoare, fostul deputat Attila-Gabor Marko: 5 ani de închisoare.

Constantin-Cătălin Canangiu, membru în Comisia Centrala pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP a primit 4 ani de închisoare, Alexandru Florin Hanu, evaluator autorizat, 5 ani de închisoare, Gheorghe Vișoiu, angajata al ANRP: achitare, sancționat cu amenda administrativă de 1.000 de lei, Dorin-Cornel Drula, evaluator autorizat, 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani şi Neculai Nistor, evaluator autorizat la 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani.

Foto: INQUAM PHOTOS

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW