Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Coaliția de guvernare s-a răzgândit. Retrage pragul valoric pentru abuzul în serviciu

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 4 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

UPDATE ora 17: 32. Șefa Comisiei juridice, deputata PSD, Laura Vicol, a menționat : „În urma unor discuții finalizate în acest moment în cadrul coaliției, se vor retrage toate amendamentale depuse atât la Senat, cât și cele discutate până acum și vom merge pe forma venită de la Guvern. S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei Juridice a Camerei., citată de news.ro

Astfel, se va supune la vot propunerea Ministerului Justiției de a se folosi interceptările SRI în dosarele de corupție. În ceea ce privește pragul valoric al abuzului în serviciu, propunerea Ministerului Justiției este de 9000 de lei,  Reprezentanții USR au solicitat, inițial,  amânarea ședinței. Ulterior, s-au opus votului majorității PNL-PSD-UDMR.

Știre inițială

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis asupra înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal. Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR nu dorește ca acestea să fie folosite ca mijloc de probă în dosarele de corupție, chiar dacă propunerea de modificare a procedurii penale a fost făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Decizia a stârnit revolta deputaților USR, care au anunțat că vor ataca această modificare la Curtea Constituțională(CCR).

Se dă liber la furat! Această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. Practic, PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ, a menționat Silviu Dehelean, deputat USR, la dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Chiar în timpul ședinței, reprezentanții USR au emis un comunicat în care transmiteau că toate mdificările Codului Penal, respectiv ale Codului de Procedură Penală, vor fi atacate la CCR.

Coaliția de guvernare și  „dezlegarea” expresiilor  juridice

USR va sesiza Curtea Constituțională cele două proiecte de lege prin care Coaliția PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co.”,  s-au exprimat reprezentanții acestei formațiuni politice.

Amendamentul PSD,PNL,UDMR  a modifică articolul 139 aliniatul 1, lit. care reglementează regimul înregistrărilor folosite ca probă. În opinia coaliției de guvernare, interceptările realizate de serviciile de informații pot fi folosite în cazul infracțiunilor contra securității naționale, împotriva persoanelor, traficului de droguri sau în cazul deținerii nelegale de arme.

Ministerul Justiției propunea la începutul lunii februarie ca aceste înregistrări, emise în baza unui mandat judecătoresc, să fie acceptate ca probe pentru „combaterea corupției”. În jurisprudența CEDO, s-a menționat de mai multe ori, că o persoană nu poate fi condamnată penal exclusiv pe baza unor interceptări. Modificarea va fi votată final, miercuri, 5 aprilie, în plenul Camerei Deputaților.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW