Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă și liderii Bulgariei, Ungariei, Slovaciei și Poloniei cer Comisie Europene fonduri suplimentare pentru fermieri

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2023

Premierul Nicolae Ciucă, alături de omologii din Polonia, Mateusz Morawiecki, Ungaria, Viktor Orban, Slovacia, Eduard Heger, și președintele Bulgariei, Rumen Radev, a adresat o scrisoare șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene.

„Avem o responsabilitate faţă de fermierii români şi căutăm constant soluţii pentru dezvoltarea continuă a agriculturii româneşti. Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene”, afirmă premierul pe Facebook.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a prezentat propunerea Comisiei Europene miniștrilor agriculturii în cadrul reuniunii de luni, 20 martie, a Consiliului pentru agricultură.

În valoare de 56,3 milioane euro, finanțat din rezerva agricolă, acest sprijin este acordat pentru compensarea fermierilor care au suferit pierderi economice din cauza creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Cele trei țări beneficiare pot completa acest ajutor din fonduri naționale.

Doar 10 milioane euro ar urma să primească România cu titlul de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, în condițiile în care fermierii și-ar fi dorit cel puțin 100 milioane euro.

Aceasta este cea mai mică alocare de fonduri între cele trei țări beneficiare, potrivit propunerii Comisiei Europene. Polonia va primi 29,5 milioane euro, iar Bulgaria – 16,75 milioane euro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW