Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Călin Popescu Tăriceanu: ALDE va condiţiona susţinerea unui premier din partea PNL

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 7 octombrie 2019 Etichete: , ,

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că formațiunea pe care o conduce lucrează la un set de condiții legate de votul pentru un viitor guvern, ca urmare a desemnării pe care președintele trebuie să o facă la nivel de premier, candidat de prim-ministru.

„În ceea ce privește PNL-ul, noi lucrăm acum la un set de, hai să le spunem, condiții legate de votul pentru un viitor guvern, ca urmare a desemnării pe care președintele trebuie să o facă la nivel de prim-ministru, candidat de prim-ministru”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Liderul ALDE a precizat că preferă o formulă politică în locul celei tehnocrate.

„PNL-ul, care este inițiatorul moțiunii, deci PNL-ul să fie cel care dă prim-ministrul și alcătuiește Guvernul, nu știu cum va dori să procedeze, dacă vrea să facă un guvern monocolor sau un guvern de coaliție mai largă, pentru că cei de la USR în trecut și-au manifestat opoziția față de intrarea într-un guvern, dar recent, săptămâna trecută, am văzut că și-au schimbat poziția și atitudinea. Sau cealaltă formulă este o formulă de guvern tehnocrat, care să guverneze România până la alegerile planificate din 2020, mă refer la alegerile legislative. Întotdeauna am să prefer o formulă politică unei formule tehnocrate, pentru că formulă tehnocrată nu poate să dea garanția că acele măsuri necesare de reformă – care trebuie făcute în perioada următoare și probabil o serie de măsuri cu impact politic și social, în așa fel încât să se realizeze un buget echilibrat – nu vor putea să fie luate de un guvern tehnocrat, care în general nu-și asumă răspunderea pentru nimic, de aceea eu prefer o formulă politică”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că ALDE nu se pregătește să intre într-un viitor guvern în cazul în care moțiunea de cenzură va trece.

Întrebat cum vede ideea formări unui guvern alături de PSD şi Pro România, el a răspuns:

„Am serioase îndoieli, ca să nu spun că sunt categoric în dubiu că preşedintele va mai desemna pentru a patra oară un premier din partea PSD. Această formulă nu mi se pare una fezabilă(…)Chiar dacă nu este un candidat din partea PSD, rămân cu aceleaşi îndoieli serioase că preşedintele mai acceptă o formulă care să se bazeze pe o majoritate coagulată în jurul PSD. Cel puţin din perspectiva mea, PSD şi coaliţia din care am făcut parte s-a erodat atât de mult, s-a consumat atât de mult, încât nu mai are sprijinul popular necesar şi acest lucru se vede din sondaje. În momentul în care sondajele indică că peste 70% din populaţie consideră că România se îndreaptă între o direcţie greşită, este clar că o astfel de formulă nu mai are suflul necesar, nu mai are resursa necesară pentru a guvernat credibil şi acesta este motivul pentru care nu vreau să facem parte dintre asemenea formulă şi nici nu cred că preşedintele va merge pe o asemenea formulă, să deseneze o formulă în care PSD să fie actorul principal. E motivul pentru care noi ne-am retras de la guvernare şi cred că este aşa e normal, corect, democratic – să se încerce o altă formulă politică, care beneficiază de încrederea opiniei publice şi care poate să vină cu o serie de măsuri de guvernare până la alegerile viitoare din 2020″, a mai spus Tăriceanu.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW