Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele Consiliului European, Charles Michel, mesaj către moldoveni: Nu sunteți singuri în fața niciunui atac

By Dragomir Georgiana , in Republica Moldova Stirile zilei , at 28 martie 2023 Etichete: , , , ,

Charles Michel, președintele Consiliului European, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, marți, 28 martie. În prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă acestui stat, atât pentru integrarea în Uniunea Europeană, cât și în fața unor amenințări din partea Rusiei. 

„Nu sunteți singuri  în fața niciunui atac sau amenințări venite din partea Rusiei. Fie că este vorba despre atacui cibernetice, false proteste. Acestea sunt de natură să destabilize țara, iar Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova. Lucrăm la un pachet de sprijin pentru Republica Moldova. De altfel, Uniunea Europeană a alocat un miliard de euro pentru Moldova și va continua să o ajute pentru a deveni stat european. Avem încredere deplinâ în capacitatea guvernului de a aborda toate aceste amenințări și de a face față acestora. Uniunea Europeană este solidară cu oamenii din R. Moldova. Nu sunteți singuri. Am mobilizat în ultimul an peste un miliard de euro, ceea ce înseamnă că noi susținem nu doar cu cuvinte, dar și cu acțiuni și sprijini concret. Suntem gata să facem și mai mult. La ultima ședință pe care am avut-o, cele 27 de state membre au decis să-și exprime solidaritatea R. Moldova și au solicitat CE să prezinte un pachet de sprijin până în vară”, a declarat Charles Michel, la Chișinău.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a subliniat cât de importantă este armonizarea legislației naționale cu cea europeană, un obiectiv asumat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

„Lucrăm și facem pași importanți pentru reforma Justiției, pentru combaterea corupției și depolitizarea instituțiilor de stat.

În ciuda tuturor dificultăților, rămânem devotați libertății, democrației și statului de drept. Mai mult, am reușit să ne întărim pozițiile, să consolidăm reziliență și să devenim mai puternici.

Aceasta a fost posibil inclusiv sprijinului oferit de UE și satelor membre. Astăzi, Moldova este țară candidată la UE și ne propunem să deschidem negocierile cât mai curând posibil”, s-a exprimat Maia Sandu, în fața președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Republica Moldova, candidată la Uniunea Europeană

În urmă cu un an(n.r. 3 martie 2022), Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul cu privire la cererea de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Recent, în Republica Moldova au fost organizate proteste împotriva Maiei Sandu. Zeci de membrii din „Mișcarea pentru Popor” din care face și partidul pro-rus Șor au protestat în centrul Chișinăului. Participanții au scandat lozinci împotriva actualei conduceri și a fost nevoie de intervenția Poliției.

Sursă foto: Președinția Republicii Moldova

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW