Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Plenul CSM face marți a șasea încercare de a o numi pe Adina Florea la Șefia Secției Speciale

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 7 octombrie 2019 Etichete: , ,

Potrivit ordinii de zi a ședinței CSM de marți, plenul va încerca, pentru a șasea oară, să o numească pe Adina Florea la conducerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Este posibil ca nici de această dată să nu reușească din lipsă de cvorum. Ana Birchall, ministrul Justiției, este plecată la întâlnirea JAI, trei procurori au anunțate întâlniri oficiale, iar vicepreședintele CSM, Andrei Solomon, este în concediu.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori și judecători aleși de adunările magistraților, 3 membri de drept – ministrul Justiției, șeful Înaltei Curți și procurorul general – și 2 membri ai societății civile. Pentru a se întruni cvorumul este necesară prezența a minim 15 membri.

Potrivit agendei CSM, procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac participă, marți, la întâlnirea Secției de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), Secției Parchetelor Militare, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție.

CONTEXT:

Este a șasea încercare a plenului CSM de a o numi pe Adina Florea în funcția de șef al Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. La cele patru şedinţe din vară nu s-a putut lua o decizie din lipsă de cvorum, iar la ultima, luarea unei decizii a fost amânată.

Cei 7 membri CSM care se opun public numirii Adinei Florea sunt atât procurori (Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac și Nicolae Solomon), cât și judecători (Andrea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan). Ei au cerut şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secției având în vedere că prin rapoartele Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO recomandă autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii.

Procurorul Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în faţa comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de procuror-şef a Secției speciale, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 şi de Bogdan Pîrlog, care a obţinut 3,25.

Procurorul Bogdan Pîrlog a trimis o scrisoare CSM prin care contestă modul în care a fost organizat concursul.
Potrivit regulamentului, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.
Funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat şi a preluat postul de judecător al CCR.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW