Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cum au încercat politicienii să iasă în evidență de Ziua Internațională a Femeii

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 martie 2023

Politicienii nu și-au lăsat sacoul acasă nici măcar de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, și s-au întrecut în mesaje adresate doamnelor și domnișoarelor, dar și în proiecte de lege cu iz populist sau așa-numite campanii. 

Partidul Național Liberal a fost cel care a dat tonul. Deputații Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe, au inițiat un proiect de lege privind creşterea cuantumului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului de la 8.500 lei la 12.000 lei. De asemenea, inițiativa prevede modificarea modului în case se calculează indemnizația minimă, ceea ce ar presupune o majorare de la circa 1.500 lei la 1.800 lei (60% din salariul minim brut).

Aceeași trei parlamentari liberali au depus și un alt proiect de lege care prevede ca femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea.

Alte proiecte de lege pentru femei, ținute la sertar

În tot acest timp, în Parlament se află alte două proiecte de lege pentru implementarea unor cote de gen. Primul, depus tot de PNL, prevede ca listele de candidaţi pentru Parlament, excepție făcând doar cele care conţin mai puţin de trei nume, să fie întocmite astfel încât să respecte cota minimă de reprezentare de o treime atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, din totalul candidaturilor propuse.

O altă inițiativă, propusă de PSD, prevede prezența femeilor în proporție de 30% pe listele de candidaţi la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor publice.

Ambele proiecte au trecut de Senat și zac acum în sertar la Camera Deputaților.

USR anunță „campanie” pentru femei

Și USR scoate femeile la înaintare, pe cele din propriul partid. Reprezentanții formațiunii au anunțat miercuri lansarea campaniei „Proiecte la Feminin”.

„Astăzi, de Ziua pentru Drepturile Femeilor, USR a lansat „Proiecte la Feminin”, o campanie prin care ne propunem să vorbim mai mult despre cine sunt femeile pe care nu le vedem des la televizor, dar care luptă zilnic pentru o administrație publică mai eficientă și care dezvoltă proiecte care schimbă în bine viața oamenilor din comunitățile lor. (…) Vom ajunge în Victoria, unde primărița Camelia Bertea a mobilizat întreaga comunitate și a reușit să redeschidă Spitalul Orășenesc, care stătuse închis timp de 10 ani. În Foeni, unde Saveta Moldova a refuzat să accepte prejudiciul adus de fostul primar oamenilor din comună și l-a dat în judecată pentru a recupera banii. În Sectorul 6, unde viceprimărița USR Mihaela Ștefan instalează panouri fotovoltaice pe toate școlile și grădinițele din Sector”, au transmis reprezentanții USR.

Ce au transmis Ciucă și Ciolacu

Premierul Nicolae Ciucă s-a mulțumit să transmită un mesaj cu ocazia zilei de 8 martie.

„Ele aduc viață, speranță și echilibru. Sunt deschizătoare de drumuri în multe domenii, sunt creative și îmbrățișează inovația și progresul. Se află în prima linie a celor mai dificile misiuni. Astăzi și în fiecare zi le suntem recunoscători pentru ceea ce fac, întotdeauna cu responsabilitate.

Setează noi standarde de profesionalism în cele mai importante domenii de activitate. În sănătate, educație, în mediul antreprenorial, în sectorul asociativ, în cel public, în sport, cultură, cercetare, diplomație și securitate națională doamnele și domnișoarele performează. Iar pe lângă profesionalism, se remarcă prin empatie, echilibru, capacitate de mediere. Deloc întâmplător, cuvântul pace, cu multiplele sale sensuri, este de gen feminin”, a afirmat Nicolae Ciucă.

În schimb, liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care în luna mai ar trebui să preia funcția de premier, a transmis doar o simplă urare cu această ocazie

„La mulți ani frumoși tuturor doamnelor și domnișoarelor!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW