Moțiunea împotriva lui Marius Budăi, dezbătută aprins în Parlament
Au fost replici aprinse luni, 6 martie, în Camera Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului muncii, Marius Budăi.
Acuzat de USR că apără „pensiile speciale” prin proiectul de Lege inițiat de Ministerul Muncii și trimis în Parlament, Marius Budăi a susținut că nici rivalii din opoziție nu au făcut nimic în privința acestor venituri cât s-au aflat la putere.
„Aţi fost la guvernare, domnilor, de ce nici măcar nu aţi plafonat pensiile magistraţilor? Nu mai zic să le fi tăiat sau eliminat! Aţi condus Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor! Cine v-a oprit să le tăiaţi pensiile speciale acestor categorii!? Adevărul este unul singur. Cum nu aţi făcut nimic pentru seniorii acestei ţări, nu aţi făcut nimic nici pentru eliminarea pensiilor speciale. Eu nu am promis că rezolv problema în 30 zile”, a afirmat Budăi.
Drulă: Ciucă are 18.000 de lei pensie specială
Președintele USR, Cătălin Drulă, a adus în discuție pensia specială de care beneficiază premierul Nicolae Ciucă, care potrivit proiectului trimis în Parlament nu ar fi afectată.
„Haideţi să vorbim puţin cu cifre. Nicolae Ciucă are 18.000 de lei pensie specială. Acum, nu ştiu dacă domnul Budăi ştie, dacă l-aş suna la două noaptea şi ar răspunde, dacă ştie cât este pensia medie contributivă în România. Puţin sub 1.800 de lei. 1.775 de lei a fost această pensie în 2022, de zece ori mai mică decât pensia lui Nicolae Ciucă. Decât pensia specială a lui Nicolae Ciucă. Asta apără PSD şi PNL. Asta apără domnul Budăi: pensiile speciale, cu preţul PNRR, cu riscul de pierdere a miliarde de euro, care ar fi pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru şcoli. Dar ce contează? Pensia domnului Ciucă să trăiască! Şi, apropo de PNRR domnule Budăi, aţi otrăvit şi dumneavoastră şi PSD un an de zile spaţiul public cu acel 9,4% din PIB, un plafon care v-ar împiedica, vezi Doamne, să creşteţi pensiile. Rezultatul este că, pentru 2023, pensiile – şi cele contributive, şi cele speciale – adunate ajung numai la 7,8% din PIB. Sunteţi departe, departe de acel plafon şi vă întreb: Unde sunt creşterile de 40%, pesediştilor, pe care le-aţi promis oamenilor? Cine vă împiedică să daţi acele creşteri? De ce nu aţi crescut în 2022, pentru 2023, măcar cu valoarea inflaţiei? Creşterea de anul trecut este mult sub valoarea inflaţiei, dacă ne uităm că la alimente e 22%”, a afirmat Drulă.
Turcan: M-a intrigat că proiectul nu are impact bugetar
Marius Budăi a fost taxat și din interiorul coaliției. Fostul ministru al muncii, Raluca Turcan (PNL), a criticat faptul că proiectul de Lege privind modificarea „pensiilor speciale” nu este însoțit de calcule privind impactul bugetar.
„În ceea ce priveşte aşa-numitele pensii speciale, recunosc că şi pe mine m-a intrigat faptul că, după ce Ministerul Muncii a plătit anul trecut o consultanţă costisitoare, a fost transmis în Parlament un proiect fără impact bugetar calculat şi într-o variantă mult mai slabă decât cea pe care am lăsat-o la minister, elaborată de funcţionarii publici din minister, fără consultanţă externă”, a afirmat Raluca Turcan.
Oana Florea: Marius Budăi este un bun comunicator
Ministrul muncii a fost sprijinit de Oana Florea, colega sa de partid.
„Eu consider că Marius Budăi este un bun comunicator, este un om cu experienţă, nu degeaba a fost a doua oară nominalizat la Ministerul Muncii, că este un minister extrem de greu şi plin de provocări. Nu este uşor să uniformizezi nici salariile, nici pensiile, în acest moment toate jaloanele din PNRR sunt îndeplinite de Ministerul Muncii. Este un coleg în care am încredere, iar această moţiune nu o vom vota”, a spus Florea.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii