Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, vizite oficiale în Japonia și Singapore / Va fi semnat Parteneriatul Strategic cu Guvernul de la Tokyo

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 martie 2023 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis va avea, între 6 și 10 martie, o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Singapore, prima în ultimii 20 de ani, a anunțat Administrația Prezidențială.

Consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific este un obiectiv important al politicii externe a României, având în vedere reașezările geopolitice globale, dar și interesul de a consolida dialogul politic, relațiile economice și cele investiționale, cu accent pe domenii de vârf”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Vizita în Japonia va avea loc între 6 și 8 martie, iar președintele Iohannis se va întâlni cu Împăratul nipon Sa Naruhito, cu premierul Fumio Kishida, dar și alți oficiali de la Tokyo.

În cadrul vizitei, va fi semnată Declarația Comună de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia.

Semnarea documentului încheie astfel un amplu proces de consultări și negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui Parteneriat Strategic, în cadrul dialogului dintre Președintele României, Klaus Iohannis, și regretatul premier Shinzō Abe, de la București. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud”, potrivit sursei citate.

Odată cu semnarea Declarației, relațiile bilaterale vor trece „la o etapă superioară” în trei domenii: politica externă și dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică și cooperarea în domeniile culturii, științei, tehnologiei, inovării, cercetării și dezvoltării.

Administrația Prezidențială mai arată că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România, cu 397 de societăți comerciale care generează peste 40.000 de locuri de muncă.

Din această perspectivă, vizita Președintelui României va avea o puternică dimensiune economică și de strângere a relațiilor de investiții și a cooperării în materie de inovație tehnologică, în plus față de dimensiunea politică și de cea a consolidării schimburilor culturale și a relațiilor interumane”, potrivit comunicatului citat.

În ceea ce privește vizita în Singapore, din 9-10 martie, prima în ultimii 20 de ani a unui președinte român, Klaus Iohannis se va întâlni cu președintele Halimah Yacob și prim-ministrul Lee Hsien Loong.

Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relațiilor bilaterale, în acord cu potențialul acestora, mai ales în plan economic-investițional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde și intensificarea cooperării în domeniile IT, educație, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică și înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice și tranziția verde”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Totodată, președintele va transmite interesul României de a atrage investiții din Singapore.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW