Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Gafă de proporții a premierului Ciucă: Nu a știut care sunt proiectele de autostradă între Transilvania și Moldova

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 martie 2023

Aflat alături de Marcel Ciolacu într-o vizită la Târgu Mureș, premierul Nicolae Ciucă nu a știut să spună care sunt cele două proiecte de autostradă aflate în derulare la Guvern pentru asigurarea conexiunii rutiere de mare viteză între Transilvania și Moldova.

„Există proiecte și deja sunt deja foarte aproape să fie puse în practică. Vorbim de Târgu Mureș – Piatra Neamț și Brașov… Îmi cer scuze.  Este vorba despre Târgu Mureș – Bacău și Brașov – Piatra Neamț. Ceva de genul acesta. Vorbim de Autostrada A8. A7 este în dezvoltare. Singura care este în stadiu de proiect este Comarnic – Brașov”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, vizibil încurcat de întrebarea unui reporter.

Gafa premierului Ciucă este la minutul 29:30

Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni, cunoscută și „Autostrada Unirii” și Autostrada A13 Sibiu – Brașov – Bacău sunt cele două proiecte de autostradă aflate în derulare la Guvern pentru asigurarea conexiunii rutiere de mare viteză între Transilvania și Moldova.

În ce stadiu se află cele două autostrăzi

Autostrada Unirii va avea o lungime de 300 km, fiind împărțită în două segmente: Târgu Mureș – Târgu Neamț (circa 210 km) și Târgu Neamț – Iași – Ungheni (circa 90 km). Proiectul cuprinde și construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni. Secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni se află în etapa de proiectare, întârzierea fiind în acest moemnt de peste 1 an față de graficul inițial.

În Planul Național de Redresare și Reziliență au fost cuprinse fonduri pentru finanțarea lucrărilor la loturile Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (22 km) și Leghin-Târgu Neamț (29,91 km).

Autostrada A13 se află în stadiu mai puțin avansat decât A8. Pe tronsonul dintre Bacău și Brașov nu există documentați tehnică, după ce CNAIR a reziliat contractul cu Search Corporation. Pentru lotul Brașov – Făgăraș este în derulare un contract pentru completarea studiului de fezabilitate, în vreme ce pentru cele patru loturi situate între Făgăraș și Sibiu au fost lansate licitațiile pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW