Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Viktor Orban susține că scuturile antirachetă din România și Polonia sunt „problemele lui Vladimir Putin”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 martie 2023 Etichete: , , ,

Viktor Orban, premierul ungar, a transmis joi, 2 martie, într-un interviu pentru o publicație elvețiană, că scuturile antirachetă din România și Polonia reprezintă „problemele lui Vladimir Putin”.

Viktor Orban a precizat că este vorba de o conversație purtată cu președintele Federației Ruse cu două săptămâni înainte de a invada Ucraina.

Totodată, printre „problemele” liderului de la Moscova se numără și posibilitatea ca Ucraina și Georgia să adere la NATO, a mai indicat oficialul de la Budapesta.

În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate dormi liniştit noaptea”, a adăugat Orban, citat de Hirado.hu.

Cunoscut pentru apropierea față de Putin, Orban a continuat și a menționat că „ar fi un șoc geopolitic” ca Federația Rusă să piardă războiul declanșat pe 24 februarie în Ucraina.

Un potenţial cutremur, devastator la scară globală, mult mai rău decât prăbuşirea Iugoslaviei. Simplul fapt că astfel de scenarii sunt luate, acum, cu uşurinţă în Occident, arată o detaşare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare faţă de realitate, demonstrează lipsa de percepere a riscurilor existente ale propriilor politici”, a continuat Orban.

Sistemul de apărare antibalistică NATO de tip Aegis, amplasat la Deveselu, a fost modernizat în anul 2019. NATO a precizat, de-a lungul timpului, că sistemele antibalistice sunt folosite strict în mod defensiv și se concentrează pe eventuale amenințări din afara spațiului euro-atlantic.

Kremlinul susține, în schimb, că scutul antirachetă din Olt, ca cel din Polonia, ar reprezenta o amenințare pentru Rusia.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW