Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


USR și PMP strâng rândurile în spatele lui Nicușor Dan. Ce face PNL? 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 martie 2023

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avut marți și miercuri întrevederi cu conducerile USR și PMP, partide care alături de PNL îi asigură majoritatea în Consiliul General, în urma cărora a obținut mesaje puternice de susținere. 

Nicușor Dan caută să își consolideze poziția extrem de slabă în care se află, după ce Ciprian Ciucu, unul dintre puținele sale puncte de sprijin în PNL, și-a anunțat demisia din funcția de președinte al organizației București.

Marți, primarul general s-a văzut cu conducerea Partidului Mișcarea Populară, formațiune care deține cinci poziții în Consiliul General. Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat la final că îl va susține pe Nicușor Dan, inclusiv la alegerile viitoare din 2024.

„Avem un parteneriat care funcționează excelent în Consiliul General. Am discutat despre proiectele de interes major pentru București. Pentru noi e foarte important ca viitorul Bucureștiului să fie tot de dreapta și vom fi alături de domnul primar general și în viitoarele proiecte. Sunt absolut convins că parteneriatul nostru va da roade pentru că Bucureștiul are nevoie de continuitate și de un program politic de dreapta pe care îl vom susține cu toată forța”, a declarat Eugen Tomac.

Nicușor se apropie din nou de USR

Miercuri, 1 martie, Nicușor Dan s-a văzut și cu mai mulți membri din conducerea USR, printre care Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu și Radu Mihaiu. O imagine pe care greu ne-o mai puteam imagina, după divergențele din ultimii ani dintre fondatorul USR, cel care a ales să părăsească corabia în 2017, și unii dintre liderii acestui partid.

La final, președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis un mesaj de continuitate în privința colaborării din Consiliul General, lăsând totodată de înțeles că partidul l-ar putea sprijini din nou pe Nicușor Dan în alegeri.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, în care am discutat despre prioritățile de dezvoltare ale Bucureștiului și respectarea promisiunii pe care împreună am făcut-o, în 2020, locuitorilor acestui oraș. Au fost și încă mai sunt destule dezastre de reparat după haosul lăsat în urmă de administrația Firea – PSD. Eforturile de asanare a finanțelor orașului, de a opri mafiile imobiliare și eficientizare a instituțiilor locale încep să se vadă. Sunt încă multe de făcut pentru infrastructura orașului și am discutat despre proiectele care trebuie accelerate. Continuăm colaborarea noastră din Consiliul General și vom face tot ce ne stă în putere pentru ca Bucureștiul să nu ajungă înapoi pe mâna Gabrielei Firea. Cu atât mai mult cu cât PNL pare să trădeze electoratul și să se arunce în brațele PSD și la București”, a declarat Cătălin Drulă.

Ce face PNL?

Ciprian Ciucu și-a anunțat marți, 28 februarie, demisia din funcția de președinte al PNL București, o decizie care a fost interpretată și ca o balansare a organizației către PSD și Gabriela Firea.

Liberalii, cei care la începutul acestei luni i-au dat lui Nicușor Dan un ultimatul de 10 puncte pe care să le îndeplinească pentru a-l mai susține în Consiliul General, spun însă că deocamdată alianța cu USR și PMP rămâne în picioare.

„Demisia domnului Ciucu de la conducerea organizaţiei Bucureşti este doar o chestiune administrativă, care ţine de politica internă a PNL. Această decizie a sa nu influenţează în niciun fel alianţele locale, pe sectoare, existente în momentul de faţă. Aşa cum nu influenţează obiectivele politice ale PNL Bucureşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroie pentru News.ro.

Parteneriatul dintre Nicușor Dan, USR și PNL este pe cale să se destrame, iar liberalii explorează în acest moment mai multe scenarii pentru alegerile din 2024. Potrivit informațiilor obținute de Mainnews.ro, conducerea PNL nu exclude un eventual acord cu PSD în vederea sprijinirii Gabrielei Firea.

Actualul ministru al familiei și-a anunțat deja intenția de a candida din nou la alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei, pe care a cedat-o în fața lui Nicușor Dan.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW