Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 40 de persoane reținute, după ce DIICOT a depistat 800 de migranți care urmau să treacă ilegal granița către UE – UPDATE

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 1 martie 2023 Etichete: , , ,

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a transmis miercuri, 1 martie, că 47 de persoane au fost reținute în urma zecilor de percheziții care au avut loc în mai multe județe din țară, în patru dosare de trafic de migranți.

Anchetatorii au precizat că au interceptat și oprit aproximativ 40 de transporturi ilegale, în cadrul cărora au depistat 800 de migranți ce urmau să treacă ilegal frontiera României către alte state din UE.

În cauză s-a reținut că, din anul 2022, mai multe persoane , cetățeni români și cetățeni străini, s-au constituit în patru grupuri infracționale, având ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe teritoriul României, şi ulterior transportarea grupurilor de migranţi spre ţări din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, în vederea obținerii de importante foloase materiale”, potrivit unui comunicat transmis de DIICOT.

Cele 85 de percheziții au avut loc în Timiș, Arad, Satu Mare, Caraș Severin, Alba, Olt, Dâmbovița și București.

În urma lor, procurorii au ridicat 86.300 de euro, 25.630 de lei, 3.005 de dolari, 3 pistoale cu bile, droguri și 13 autoturisme cu o valoare de 51.500 de euro.

DIICOT cere arestarea preventivă a 65 de persoane, dintre care 47 sunt cele reținute, iar față de 18 cererea a fost depusă în lipsă.

Peste 400 de migranți descoperiți într-un singur dosar penal

Dintre cele 4 dosare, primul dintre ele vizează un grup infracțional din județul Timiș, dar al cărui lideri se află în străinătate, în state membre ale Uniunii Europene.

Aceștia ar fi adăpostit migranți în Timiș, iar ulterior i-ar fi transportat în Ungaria, de unde urmau să ajungă mai departe în Vestul Europei.

În cadrul acestui dosar, anchetatorii au oprit în ultimele 6 luni 17 transporturi ilegale și au identificat 430 de migranți ce urmau să treacă ilegal frontiera către Ungaria.

Legături cu funcționari publici

Cel de-al doilea dosar vizează o altă grupare din Timișoara, care era structurată pe două segmente: primul, în care mai multe persoane din Timișoara se ocupau cu adăpostirea migranților în oraș și transportarea lor către locurile de îmbarcare, iar al doilea, format din șoferi profesioniști de TIR care îi preluau și îi ascundeau, pentru a-i trece ilegal granița de vest a țării, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

Procurorii au descoperit în acest caz, în ultimele 5 luni, peste 200 de migranți de origine afro-asiatică.

De asemenea, membrii grupului infracțional au dezvoltat legături infracționale cu persoane din cadrul unor instituții de stat, reușind cu ajutorul unor funcționari din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș să preia în mod ilegal mai multi migranți minori depistați de autorități neînsoțiți de părinți sau alte rude.

În acest scop, membrii grupului infracțional fie au prezentat documente emise de autoritățile din Republica Arabă Siria, a căror autenticitate să nu poată fi verificată, fie au scos efectiv minorii din centrul de protecție, fără nicio justificare”, arată procurorii DIICOT.

Al treilea și al patrulea dosar vizează la rândul lor același tip de fapte, procurorii identificând în aceste cazuri 61 de migranți care ar fi trecut granița către Ungaria și Serbia cu ajutorul grupărilor în cauză.

Sursă foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW