Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis anunță că SUA lucrează la o Strategie privind Marea Neagră: Este interesul nostru

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 februarie 2023 Etichete: , , ,

Statele Unite ale Americii (SUA) lucrează la o Strategie privind Marea Neagră, a anunțat președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă de miercuri, 22 februarie, în urma reuniunii extraordinare a Formatului București 9 (B9) de la Varșovia. Liderul de la Cotroceni a solicitat sporirea prezenței militare în regiune.

„Acest angajament (n. red. al SUA pe Flancul Estic) este extrem de solid şi vizionar: o prezenţă militară americană crescută, care trebuie să continue, şi pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră”, a precizat Iohannis.

Întrebat ce contribuție va avea România la dezvoltarea strategiei SUA, șeful statului a răspuns că țara noastră cunoaște „foarte bine zona Mării Negre” și contribuie cu evaluările experților. Iohannis a mai spus că România este prima țară din regiunea Mării Negre care a promovat adoptarea Strategiei NATO.

„Noi suntem aici, noi rămânem aici și vrem ca această zonă a Mării Negre să fie foarte bine apărată și consolidată. Până când nu am pus noi această chestiune pe masă nu a existat o abordare NATO consolidată pe Marea Neagră. NATO are una, acum lucrează și SUA la o strategie. Noi vom contribui cu tot ce știm, cu evaluările noastre. Este interesul nostru ca și strategia Statelor Unite să fie una puternică”, a declarat Iohannis.

În conferința de presă susținută la Varșovia, Klaus Iohannis a vorbit și despre dragarea canalului Bîstroe (detalii aici), cât și despre amenințările Federației Ruse la adresa Republicii Moldova (detalii aici).

VEZI ȘI: Iohannis, la masă cu Joe Biden, în cadrul reuniunii Formatului B9 de la Varșovia FOTO&VIDEO

Sursa foto: Facebook/ Daniel Petrescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW