Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Trei apropiați de-ai lui Liviu Dragnea, achitați definitiv în dosarul „Belina”

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 21 februarie 2023 Etichete: ,

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, fostul vicepremier Sevil Shhaideh, și Ionela Stoian, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, au fost achitați definitiv marți, 21 februarie, de Curtea de Apel București în dosarul „Belina”.

Întreaga poveste ar fi început în anul 2013. Potrivit anchetatorilor, Sevil Shhaideh, pe atunci secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, ar fi inițiat o Hotărâre de Guvern prin care insula Belina și brațul Pavel al Dunării (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, ar fi fost trecute ilegal din proprietatea publică a statului și administrarea Apelor Române în proprietatea județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca doar la câteva zile să fie închiriate tot ilegal firmei Tel Drum.

Procurorii susțin că imobilele nu ar fi putut fi transferate prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, deoarece brațul Pavel face parte din albia minoră a Dunării și este bazin hidrografic (apă curgătoare).

De ce instanța a pronunțat achitări

Inculpații din acest dosar au fost achitați pe fond în iunie 2022 de către Tribunalul București. Potrivit motivării deciziei instanței, consultate de G4Media, judecătorul Bogdan Alexandru Dari a invocat mai multe decizii Curții Constituționale ulterioare trimiterii dosarului „Belina” în judecată, în iunie 2018.

Magistratul Bogdan Alexandru Dari a considerat însă că insula Belina și brațul Pavel nu ar fi ”obiect exclusiv al proprietăţii publice, în lipsa unei declaraţii exprese a legii organice” și a invocat mai multe decizii CCR ulterioare trimiterii în judecată a dosarului potrivit cărora <<”bunurile care nu constituie obiect exclusiv al proprietății publice, în lipsa unei declarații exprese a legii organice” pot fi transferate în temeiul unei hotărâri de guvern>>.

Procurorul DNA a susținut în fața instanței că insula Belina și brațul Pavel „fac parte din categoria bunurilor proprietate publică exclusivă a statului”, însă judecătorul a invocat deciziie CCR 538/2019 și 636/2020 potrivit cărora simpla enumerare a acestor categorii de bunuri în anexa legii 213/1998 privind proprietatea publică ca fiind ”obiect exclusiv al proprietății publice” nu înseamnă că și sunt ”obiect exclusiv al proprietății publice”.

Magistratul a ajuns așadar la concluzia că ”transferul bunurilor insula Belina şi brațul Pavel din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unității administrativ teritoriale se putea face prin hotărâre de guvern”.

Conform sursei citate, judecătorul a ajuns și la concluzia că statutul de apă curgătoare al brațului Pavel era neclar în inventarul statului în condițiile în care, în anii ’80-’90, acolo au fost lucrări pentru centrala Turnu-Măgurele – Nicopole și au fost construite diguri astfel că acum în zonă par a fi lacuri.

Totodată, judecătorul a constatat că insula Belina și brațul Pavel erau deja închiriate către Tel Drum, încă din 2011, de către Administrația Apele Române. Așa că magistratul a considerat că, odată transferate la Consiliul Județean Teleorman, președintele CJ Adrian Gâdea nu a făcut altceva decât să refacă contractele anterioare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW