Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ample percheziții în Republica Moldova, înainte de protestul formațiunii pro-Kremlin. Membri ai Partidului Șor au fost reținuți

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 18 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Procurorii anticorupție din Republica Moldova, alături de Serviciul de Informație și Securitate (SIS), au reținut 8 membri ai partidului Șor, formațiune pro-Kremlin, în cadrul unei acțiuni ample desfășurate pe parcursul zilei de sâmbătă, 18 februarie. Anchetatorii susțin că pot proba, „cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale”, că șefii partidului ar fi plătit „membri și activiști” cu peste 256.000 de euro pentru a protesta împotriva Guvernului de la Chișinău. 

Cele 20 de percheziții desfășurate în întreaga țară fac parte din dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor, aflat în stadiul final al urmăririi penale, potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție din țara vecină.

Au fost vizați mai mulți membri ai formațiunii care s-ar fi ocupat cu distribuirea „banilor în proporții destul de mari” către persoanele care au participat și vor participa la protestele organizate de Partidul Șor în diferite zone din Republica Moldova, potrivit sursei citate.

Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, care se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Cei peste 256.000 de euro „au fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid” și „provin din surse interzise de lege”, mai arată procurorii.

Un protest e anunțat pentru duminică

„Mișcarea Națională pentru Popor”, din care face parte Partidul Șor, veterani din Ministerul de Interne și alți activiști pro-Kremlin au anunțat un protest pentru duminică, în Chișinău, îndreptat împotriva președintelui Maia Sandu și a guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate, potrivit Jurnal.md.

Anunțul a venit în aceeași zi în care Maia Sandu a anunțat că Moscova, ajutată de facțiunile pro-Kremlin, pregătește o lovitură de stat.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimb puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu, pe 13 februarie.

CITEȘTE ȘI: Poate face față Republica Moldova amenințării Federației Ruse? Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic: Serviciile secrete rusești nu sunt atotputernice – INTERVIU

Alte proteste similare au mai avut loc în toamna anului trecut.

Cine este Ilan Shor

Ilan Șor este principalul suspect al jafului din sistemul bancar, în urma căruia Republica Moldova a fost prejudiciată cu 1 miliard de dolari. Oligarhul, în prezent fugit în Israel, a fost arestat în anul 2014 iar în 2017 a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și 6 luni de închisoare.

Beneficiind de sprijinul lui Vladimir Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum Partidul Șor a devenit un veritabil instrument de influență al Kremlinului.

Acest lucru a fost confirmat chiar de Trezoreria SUA, care a plasat formațiunea pe lista de sancțiuni. Potrivit informațiilor publicate de instituția americană, începând cu iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor s-a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova.

În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW