Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Foști membri din conducerea Rompetrol, trimiși în judecată de DIICOT pentru spălare de bani / 58 de persoane au scăpat de cercetări, după decizia legată de prescripție

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 17 februarie 2023 Etichete: , ,

Patru foști membri ai conducerii Rompetrol au fost trimiși în judecată într-un dosar în care sunt acuzați că ar fi „spălat” peste 87 de milioane de lei, potrivit unor informații Main News. În cazul altor 58 de inculpați, cauza a fost clasată pe fondul deciziei Curții Constituționale privind prescripția răspunderii penale.

Dosarul trimis în judecată are la bază infracțiuni ce ar fi fost comise între anii 2010 și 2013 de 2 cetățeni români și 2 cetățeni kazahi.

Procurorii susțin că aceștia ar fi pus la cale o schemă prin care au înregistrat cheltuieli nereale, precum achiziții sau contracte de prestări servicii fictive, în contabilitatea societăților administrate, ceea ce a redus din impozitul pe care îl aveau de plătit.

Ulterior, banii, în total 87,125 de milioane de lei, ar fi fost supuși „unui amplu proces de spălare” prin care au fost fracționați și transferați în conturi deschise în țări străine.

Prejudiciul adus statului este în cuantum de 37 de milioane de lei, din care a fost recuperată pe parcursul anchetei suma de 19 milioane de lei.

În schimb, încadrarea prescripției răspunderii penale drept lege mai favorabilă i-a obligat pe procurori să înceteze cercetările față de 58 de inculpați din acest dosar.

Un alt suspect din acest dosar se află în Federația Rusă, iar procurorii nu au reușit să îi aducă la cunoștință acuzațiile.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul București.

Sursă foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW