Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Purtătorul de cuvânt al PSD anunță o discuţie Budăi-Ciucă-Banca Mondială, pe tema „pensiilor speciale”

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 februarie 2023 Etichete: , , ,

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), Radu Oprea, a declarat luni, 13 februarie, în urma unei ședințe a conducerii social-democraților, că ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și premierul Nicolae Ciucă, vor avea în aceeași zi discuții cu Banca Mondială, referitoare la forma finală a raportului privind „pensiile speciale”.

Ministerul Muncii a finalizat, în baza unui raport preliminar primit de la Banca Mondială, proiectul de modificare a legilor care reglementează modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse cele ale magistraților, auditori ai Curții de Conturi, diplomați, personal din industria aeronautică, funcționari parlamentari și militari.

Potrivit inițiativei, care așteaptă aprobare de la Parlament, magistrații nu vor mai putea beneficia de pensie mai mare decât salariul net, aceasta urmând să fie calculată fără să mai fie puse la socoteală venituri cu caracter excepțional, care până acum au generat, în unele cazuri, pensii chiar și de peste 50.000 lei. Pentru militari nu vor fi schimbări majore. Detalii aici.

„Astăzi, din ce ne-a informat ministrul Muncii, Marius Budăi, va avea loc o discuţie cu Banca Mondială, atât la ministerul Muncii cât şi la Guvern, va fi o discuţie şi cu premierul, referitoare la forma finală a raportului pe care Banca Mondială trebuie să îl prezinte”, a declarat Radu Ștefan Oprea.

La rândul său, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a transmis că așteaptă să fie informat de la Guvern în legătură cu acest raport.

„Cel mai corect este să vedem aceste rapoarte, dacă trebuie făcute modificări la legea deja făcută. Aștept din partea Guvernului să mi se facă o informare după ce aceste rapoarte vin la Guvern (…) Nu vreau să răspund la nicio speculație. Guvernul și-a asumat acest proiect de Lege și e normal să îmi transmită toată informația. Hai să vedem, acest jalon trebuie închis odată pentru totdeauna (…)”, a declarat Ciolacu.

Guvernul contrazice Comisia Europeană

Amintim că prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au contrazis în noiembrie Comisia Europeană, susținând ideea că pensiile militare intră în categoria celor de serviciu, invocând raportul Băncii Mondiale care susține la rândul ei acest aspect, în condițiile în care aceste pensii sunt calculate pe bază de contributivitate.

La scurt timp, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat același lucru, în baza raportului Băncii Mondiale: „Noi facem parte din NATO. Toate țările din NATO au pensii de serviciu la militari”.

Comisia Europeană susține că pensiile speciale, inclusiv cele militare, trebuie să fie incluse în programul de reformă a sistemului public de pensii, asumat de România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW