Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Justiției, demersuri pentru aducerea în țară a profesorului român condamnat la 8 ani de închisoare în China/Acesta a fost acuzat de o fraudă contractuală în valoare de 80 de dolari

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Ministerul Justiției anunță că va continua demersurile pentru a îl aduce în țară pe Marius Balo, românul care se află închis în China pentru o fraudă contractuală de 80 de dolari. Asta după ce miercuri, 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj a recunoscut pedeapsa de opt ani de închisoare și a dispus aducerea cetățeanului român în țară. 

„În continuarea comunicărilor anterioare pe această temă, suntem în măsură să informăm că în urma demersurilor realizate de Ministerul Justiției, potrivit legii, au fost sesizate autoritățile judiciare române competente. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea pedepsei aplicate de instanțele chineze și transferarea dlui BALO Marius în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiției.

Urmează ca decizia magistraților să fie comunicată atât autorităților chineze dar și deținutului Marius Balo. Hotărârea Curții de Apel Cluj reprezintă acordul autorităților pentru transferul acestuia în România.

„Conform atribuțiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentințe, Ministerul Justiției va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiției al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate.
În condițiile prevăzute de lege, Ministerul Justiției va depune în continuare toate eforturile necesare pentru transferarea în România a cetățeanului român BALO Marius, în vederea continuării executării pedepsei privative de libertate”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Acuzațiile care i se aduc în China profesorului român

Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang  din Beijing. Din 2013, el a fost profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing.

În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii chinezi au susținut că profesorul român a primit 80 de dolari de la niște cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni.

În aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției rapide a Ambasadei Marii Britanii.

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/ministerul-justitiei-demersuri-pentru-aducerea-in-tara-a-profesorului-roman-condamnat-la-8-ani-de-inchisoare-in-china-acesta-a-fost-acuzat-de-o-frauda-contractuala-in-valoare-de-80-de-dolari/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW