Zelenski a informat-o pe Maia Sandu despre plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova
UPDATE: Președinția Republicii Moldova a transmis că instituțiile responsabile lucrează pentru asigurarea securității.
„Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune. Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, a transmis Administrația Prezidențială a Republicii Moldova.
UPDATE: Serviciul de Informații și Securitate a confirmat informațiile făcute publice de Volodimir Zelenski, menționând faptul că a identificat activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova.
„Urmare a declarațiilor Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni. În același timp, menționăm că, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere. În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice. În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”,
Știrea inițială:
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rusesc, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când va destabiliza situația din Republica Moldova, notează Agora.md.
„Am vorbit cu președinta Republicii Moldova, doamna Sandu și am informat-o ce a reușit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării”, a afirmat Zelenski.
După ce săptămâna trecută trei parlamentari ruși au făcut chiar referire la o invazie militară, miercuri, 2 februarie, a venit rândul chiar ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, să ia la țintă Chișinăul.
Într-o declarație acordată pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti, Lavrov s-a arătat deranjat de apropierea Republicii Moldova de NATO.
„Acum, Republica Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat Lavrov, citat de Jurnal.md.
Ucraina – scutul Republicii Moldova
Cu toate acestea, atât timp cât Ucraina rezistă în fața agresiunii Federației Ruse, Republica Moldova nu ar trebui să își facă griji din acest punct de vedere. Federația Rusă ar putea, iar asta doar teoretic, exercita o agresiune asupra Republicii Moldova doar cu ajutorul trupelor aflate în regiunea transnistreană, însă în realitate acest scenariu este extrem de puțin probabil în acest moment.
Cei aproximativ 8.000 de militari ruși aflați acolo sunt extrem de slab pregătiți iar dotările lor sunt mai degrabă modeste. Prin urmare, dacă Kremlinul și-ar mobiliza aceste forțe pentru a agresa Republica Moldova, sunt șanse foarte mari să se confrunte cu un răspuns devastator din partea Ucrainei, stat ai cărui lideri și-au exprimat în mai multe rânduri intenția de a elimina trupele rusești staționate ilegal în raioanele de est ale Republicii Moldova.
CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Ar trebui Republica Moldova să se teamă de amenințările din Federația Rusă?
Comentarii