Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liber pentru salariați de ziua lor de naștere. Proiectul a fost depus la Senat

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 7 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Mai mulți liberali și un social-democrat au depus la Senat un proiect de Lege prin care propun ca salariații să primească o zi liberă plătită de ziua lor de naștere.

Propunerea semnată de 18 liberali, printre care se numără foștii miniștri Marcel Vela sau Monica Anisie, dar și de un social-democrat, Laura Moagher, adaugă un singur articol la Legea privind Codul Muncii:

Persoanele salariate au dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naștere”, este articolul propus.

Inițiatorii proiectului de Lege susțin că măsura ar contribui „la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea, de stat sau privat”.

Predictibilitatea oferită salariatului prin a cunoaște faptul că va avea o zi liberă de ziua lui de naștere, dacă aceasta va fi, de exemplu, în ziua premergătoare sau imediat următoare perioadei de repaus săptămânal, îi poate oferi posibilitatea de a achiziționa servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, mai arată inițiatorii proiectului, salariatul în cauză ar putea contribui prin cheltuielile făcute (servicii de transport, intrări la muzee, servicii de alimentație publică) la încasările bugetului de stat ori cel local.

În expunerea de motive mai este citat un paragraf prin care se arată că „angajații din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în anul 2020, conform datelor Eurostat”.

Proiectul a fost depus inițial în Senat și, pentru a fi promulgat, trebuie dezbătut și adoptat de senatori și, ulterior, de deputați.

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW