Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Prefectul Capitalei denunță „indolența autorităților”: Nu suntem în stare să realizăm proiecte pentru consolidarea seismică

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a avut o reacție dură marți, 7 februarie, la adresa administrațiilor de orașe din România, în special București, pe care le-a acuzat de „indolență” pentru că nu au demarat suficiente proiecte de reabilitare a clădirilor ce pot fi distruse într-un posibil viitor cutremur.

S-a inventat un concept care se cheamă capacitate administrativă, l-aș înlocui cu indolență. E indolența unor oameni din administrație care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să înceapă la reabilitarea și consolidarea antiseismică a clădirilor.

În ultimii 15 ani niciun municipiu nu poate să spună, mai ales București, că nu a avut bani pentru reabilitarea clădirilor, An de an, fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene, rămân neconsumate pentru că nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidarea seismică”, a declarat marți, 7 februarie, Toni Greblă.

În schimb, prefectul Capitalei susține că autoritățile – Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Comitetele Municipale pentru Situații de Urgență – sunt pregătite să facă față unor posibile operațiuni de salvare post-cutremur.

Am făcut exerciții, există dotare suficientă, există un plan pe care îl avem aprobat. Fiecare entitate care se implică post-cutremur în operațiunile de salvare, înlăturare a pagubelor, știu foarte bine ce avem de făcut”, a adăugat prefectul.

Greblă a mai făcut un apel la autorități să profite de „emoția generată de cumplita tragedie care s-a abătut asupra poporului turc și sirian” și să „se trezească la realitate”.

În 2022, câteva clădiri pe care le numeri pe degete au fost consolidate antiseismic (n.r. în București) și, mai ales că avem bani prin PNRR, trebuie ca autoritățile să se mobilizeze pentru a realiza că acum este momentul, avem fonduri(…) Este necesar să consolidăm clădirile vechi ale Bucureștiului, în primul rând din punct de vedere al siguranței cetățenilor și în al doilea rând pentru că așa vom păstra orașul istoric, clădirile vechi, pentru generațiile viitoare”, a mai spus Toni Greblă.

CITEȘTE ȘI: Cifrele dezastrului din Turcia și Siria. OMS estimează că numărul deceselor ar putea trece de 20.000

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW