Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


USR și Forța Dreptei au depus moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 februarie 2023 Etichete: , , ,

Reprezentanții USR și Forța Dreptei au anunțat miercuri, 1 februarie, că au depus o nouă moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, la câteva săptămâni după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a stabilit că a plagiat lucrarea de doctorat.

Moțiunea simplă a fost anunțată de reprezentanții partidelor la scurt timp după anunțul Comisiei de Etică, anume pe 16 ianuarie, dar a fost depusă miercuri întrucât Parlamentul a revenit din vacanță la 1 februarie.

Plagiatorul Bode nu ține ritmul, nici cu bunul simț, nici cu nevoile românilor. Am depus astăzi moțiune împotriva încă-ministrului și încă-doctorului Bode pentru că noi considerăm că România merită să aibă un șef al Poliției care să nu fie hoț și considerăm că România merită un negociator în dosarul Schengen care să fie privit cu respect de partenerii europeni. Domnul Bode trebuie să-și asume eșecul pe linie al mandatului său în fruntea MAI”,  a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

USR mai menționează că a lansat un site „bodedemisia.ro” unde 62.000 de români i-ar fi cerut ministrului de Interne să plece de la conducerea MAI.

Cele două partide au mai încercat în decembrie să depună o moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode, în contextul eșecului aderării la Schengen, însă demersul a fost blocat în chestiuni procedurale de conducerea Parlamentului.

O altă moțiune simplă depusă în toamnă în contextul scandalului referitor la contractul acordat de MAI companiei BMW pentru achiziția de autospeciale a fost respinsă de parlamentarii puterii.

Scandalul plagiatului

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis miercuri, 11 ianuarie, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode conține fragmente de text plagiate din alte lucrări și grave erori de citare, care pot fi încadrate sub umbrela extinsă a noțiunii de plagiat.

Este cea de a doua decizie a Universității Babeș-Bolyai care vizează teza de doctorat a ministrului, coordonată de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan. În prima, venită ca urmare a unor probe adunate de USR, comisia a stabilit un procent de 2,95% drept conținut plagiat și similitudini. Imediat după ministrul a ieșit public și a salutat verdictul.

Ulterior, jurnalista Emilia Șercan, a publicat o altă anchetă, în care a arătat că teza ministrului Bode conține cel puțin 18,5% conținut plagiat. Comisia de etică s-a autosesizat, din nou, și a demarat noi verificări. Lucian Bode nu a mai fost de acord cu această nouă anchetă, pretextând faptul că teza sa a mai fost verificată o dată, astfel că a încercat să o închidă cu ajutorul instanței.

CITEȘTE ȘI: Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat / Explicațiile ministrului de interne

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW