Bogdan Aurescu, despre aderarea României la Spațiul Schengen: Este un dosar care interesează Uniunea Europeană în întregul său
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat vineri, 27 ianuarie, că „peste două treimi” din reprezentanții statelor membre Schengen susțin aderarea României la Spațiul Schengen, dosar despre care șeful diplomației de la București a spus că „interesează Uniunea Europeană în întregul său”.
Ministrul de Externe s-a întâlnit vineri cu omologii din Franța (Catherine Colonna) și Regatul Țărilor de Jos (Wopke Hoekstra), ocazie cu care cei trei șefi ai diplomațiilor au semnat Declarația de la București, ce vizează cooperarea dintre România, Olanda și Franța în domeniul politicii externe și de securitate.
„Am evidențiat și astăzi că așteptarea României privind aderarea la spațiul de liberă circulație este legitimă, deplin justificată, fiind considerată, atât de partenerii europeni, cât și de instituțiile europene, ca fiind expresia unui efort puternic, pe care noi l-am făcut în ultimii ani, dar inclusiv în ultima perioadă, acești parteneri ai noștri și aceste instituții recunoscând pe deplin eforturile și aceste progrese realizate de România”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, la finalul întâlnirii.
Șeful diplomației de la București a mai menționat că a discutat „cu peste două treimi” dintre reprezentanții statelor membre Schengen.
„Toți acești colegi au exprimat sprijinul lor puternic pentru aderarea României și dorința de a se implica, pentru că este vorba nu doar despre un dosar care interesează România, ci este vorba despre un dosar care interesează Uniunea Europeană în întregul său, fiind vorba aici despre aplicarea concretă a principiului unității și a principiului solidarității europene”, a adăugat Aurescu.
Ministrul a menționat Declarația de la București și a precizat că România este „o parte a soluției” pentru consolidarea securității și pentru protejarea eficientă a frontierei externe a Uniunii Europene.
„România are o abordare constructivă privind susținerea adoptării și implementării, la nivel european, de măsuri care să combată concret fenomenul migrației ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, care trebuie să fie întărite. Aceasta este poziția României, chiar dacă noi respingem conexiunea artificială dintre aderarea la Schengen și evoluțiile la nivel european în materie de migrație ilegală”, a mai spus Bogdan Aurescu, în cadrul conferinței de presă susținută la finalul întâlnirii cu cei doi miniștri de Externe.
CITEȘTE ȘI: Duplicitatea Guvernului olandez în privința Schengen. Un mesaj la București, cu totul altul la Viena
Sursă foto: Uniunea Europeană
Comentarii