Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al ministrului Bode și rector al Academiei SRI, nu va mai avea dreptul să conducă timp de 2 ani doctorate la UBB

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode și rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a SRI nu va mai coordona în următorii doi ani lucrări de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a anunțat instituția de învățământ superior într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.

Conform sursei citate, decizia a fost luată după ce Comisia de etică a UBB a constat că teza de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, conține fragmente de text plagiate din alte lucrări și grave erori de citare, care pot fi încadrate sub umbrela extinsă a noțiunii de plagiat.

În răspunsul oferit sursei citate, UBB spune că și profesorul Adrian Ivan „a solicitat la rândul său acest lucru (n. red. – ca în următorii 2 ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”.

Comisia de etică a UBB: Lucian Bode a plagiat

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis miercuri, 11 ianuarie, că teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, conține fragmente de text plagiate din alte lucrări și grave erori de citare, care pot fi încadrate sub umbrela extinsă a noțiunii de plagiat.

Aceasta a fost cea de a doua decizie a Universității Babeș-Bolyai care vizează teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, coordonată de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan. În prima, venită ca urmare a unor probe adunate de USR, comisia a stabilit un procent de 2,95% drept conținut plagiat și similitudini. Imediat după ministrul a ieșit public și a salutat verdictul.

Ulterior, jurnalista Emilia Șercan, a publicat o altă anchetă, în care a arătat că teza ministrului Bode conține cel puțin 18,5% conținut plagiat.

Comisia de etică s-a autosesizat, din nou, și a demarat noi verificări. Lucian Bode nu a mai fost de acord cu această nouă anchetă, pretextând faptul că teza sa a mai fost verificată o dată, astfel că a încercat să o închidă cu ajutorul instanței.

Până când să se întrunească instanța, Comisia de etică a pronunțat verdictul: teza este plagiată. Cu toate acestea, el va rămâne cu titlul de doctor pentru că legea nu permite unei universități să îl ridice, chiar dacă tot aceeași instituție l-a emis, cum este în cazul de față UBB. Mai multe detalii, aici.

La scurt timp după respingerea cererii de suspendare a hotărârii UBB de autosesizare în cazul suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat, jurnalista Emilia Șercan a scris într-o postare pe Facebook că respingerea ca nefondată a instanței „arată că (…) UBB avea tot dreptul să se autosesizeze și să verifice teza lui dr. Bode”.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW