Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sute de persoane în stradă, la Paris, după atacul armat de la Centrul Cultural kurd

By news.ro , in Stirile zilei , at 24 decembrie 2022

Sute de persoane au ieșit în stradă în zona Place de la République, la Paris, sâmbătă, la o zi după atacul sângeros soldat cu trei morţi şi trei răniţi, manifestația fiind organizată de Consiliul Democratic Kurd din Franţa, care ”condamnă cu virulenţă atacul terorist care are loc în urma multor ameninţări proferate de Turcia, aliata Daesh (acronimul arab al organizaţiei jihadiste Statul Islamic, SI)”, relatează Le Figaro. O parte dintre protestatari au intrat într-un nou conflict cu forțele de ordine pariziene.  

Manifestanţii au purtat, pe o vreme înorată, steaguri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pancarte cu mesaje de susţinere a kurzilor prin care se angajează să se le susţină drepturile.

Ne doare şi nu înţelegem, pentru că asta nu se întâmplă pentru prima oară”, declară AFP o studentă în vârstă de 23 de ani, care nu a dorit să-şi dezvăluie numele de familie, cu ochii roşii de plâns.

Un moment de reculegere a fost respectat, pe un fundal muzical, în memoria victimelor şi „tuturor kurzilor morţi pentru libertate”.

Numeroşi manifestanţi prezenţi denunţă în declaraţii făcute AFP o ”nedreptate” şi un act ”terorist” şi ”politic”.

Fostul ministru francez al Culturii Jack Lang a luat parte la manifestaţie, împreună cu câţiva aleşi locali.

În celălalt colţ al Parisului, emoţia era puternică, în faţa sediului Centrului Cultural Kurd Ahmet-Kaya, pe rue Enghien, în arondismentul al X-lea – unde poliția a rămas prezentă după violențele din ziua precedentă -, în timp ce kurzii scandează în semn de solidaritate cu victimele.

„Noi suntem cu toţii PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan)”, scandează acest grup de persoane.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat sâmbătă dimineaţa pentru a aduce un omagiu victimelor – membri activi ai comunităţii kurde.

Comunitatea kurdă se pregăteşte să marcheze zece ani de la moartea a trei activişti kurzi – Sakine Cansiz, Fidan Dogan şi Leyla Saylemez – ”asasinaţi cu sânge rece, în plină zi, în centrul Parisului, de către un agent ai Serviciului turc de Informaţii (MIT)”.

PKK este considerată de administrația Erdogan din Turcia și de SUA și statele membre ale Uniunii Europene drept o organizație teroristă.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW