Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alunecare de teren pe un lot de autostradă, inaugurat de Lucian Bode înainte de alegeri – VIDEO

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2022

Probleme pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, inaugurat de către Lucian Bode, pe atunci ministru al transporturilor, în decembrie 2020, cu 3 zile înainte de alegerile parlamentare. Potrivit Ziarul Unirea, pe această porțiune a apărut o alunecare a taluzului în rambleu, existând un risc ca terasamentul să se deterioreze mai tare și alunecarea să se extindă.

Pentru această porțiune de șosea de mare viteză CNAIR a încheiat în noiembrie 2014 un contract de proiectare și execuție cu Impresa Pizzarotti. Conform înțelegerii, autostrada ar fi trebuit predată „la cheie” de constructor în termen 22 de luni.

Mobilizarea în teren a fost extrem de slabă, cu excepția zilelor în care șantierul era vizitat de șefii de la drumuri, însoțiți de alaiul de jurnaliști. În loc să finalizeze lucrările până în septembrie 2016, așa cum se angajaseră prin contract, italienii s-au folosit de toate tertipurile legale pentru a nu fi penalizați.

Împinși de la spate de politicieni, italienii au deschis circulația pe 14,8 km din cei 17 km, cu restricții de viteză, pe data de 3 decembrie 2020, cu numai trei zile înainte de alegerile parlamentare.

Autostrada a luat-o la vale

Deși au trecut numai doi ani de la inaugurare, au apărut deja primele probleme importante. Potrivit Ziarul Unirea, o alunecare de teren s-a produs în zona Alba Iulia Nord, asfaltul fiind deja crăpat pe banda de urgență (continuarea bretelei de intrare pe autostradă) și pe o porțiune mică din prima bandă.

Conform sursei citate, în zona dealului de la Pârâul Iovului, în timpul construcției autostrăzii, au mai fost alunecări de teren semnalate și atunci pentru prima dată de publicația locală, terenul argilos fiind predispus la astfel de fenomene.

CNAIR recunoaște problema

Într-un mesaj transmis presei, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, susține că alunecarea s-a produs la km 16+300, posibilele cauze fiind eroarea de execuție sau apariția unor infiltrații. Partea bună este că lucrarea se află în garanție, astfel că firma Pizzarotti va fi obligată să facă investigații și să rezolve problema.

Precedentul Ponta

O problemă și mai gravă a apărut pe lotul 3 al Autostrăzii A1 Orăștie-Sibiu, inaugurat în grabă în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de către Victor Ponta. O porțiune din această autostradă stă să se surpe.

Tronsonul a fost demolat în anul 2015 pe o porțiune de 200 metri din cauza proastei execuții și a fost reparat doar parțial în 2016.

Lotul 1 A10 Sebeș – Turda

Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL

Valoare ofertată: 541,7 milioane lei fără TVA

Lungime: 17 km

Sursa de finanțare: Fonduri europene și bugetul de stat

Data semnării contractului: 14.11.2014

Durata contractului: 4 luni proiectare + 18 luni execuție

Garanție: 4 ani

Data emiterii ordinului de începere a lucrărilor: 2.12.2014

Termen de finalizare contractual: Octombrie 2016

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW