Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Viktor Orban și Ursula von der Leyen se întâlnesc la București / Ce vor discuta cu președintele României


Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, va semna sâmbătă, 17 decembrie, la București, acordul privind reţeaua electrică care va transporta energie din Azerbaidjan în Ungaria, prin Georgia şi România. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi, de asemenea, prezentă la București, alături de premierul georgian, Irakli Garibashvili, șeful statului azer, Ilham Aliyev, și președintele Klaus Iohannis, notează publicația maghiară Nepszava

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunțase anterior că în decembrie va avea loc la Bucușrești semnarea documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria, anume al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan

Declarații rasiste la Băile Tușnad

Premierul maghiar Viktor Orban revine în România pentru prima oară după ce, în luna iulie, într-un discurs de peste o oră, susținut în cadrul unui eveniment organizat de comunitatea maghiară din România în localitatea Băile Tușnad, a transmis mesaje controversate, rasiste și anti-europene.

Între altele, acesta s-a exprimat în favoarea unei noi strategii privind încheierea conflictului din Ucraina, în centrul căreia să se afle negocieri de pace între SUA și Federația Rusă, dar și împotriva migrației.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Viktor Orban în timpul discursului susținut la Băile Tușnad.

Viktor Orban, filmat purtând un fular cu harta Ungariei Mari

Mai mult, în luna noiembrie, premierul maghiar a publicat pe pagina sa de Facebook imagini în care apare purtând la gât un fular harta Ungariei Mari, care cuprinde și o parte a Transilvaniei.

Realizate duminică, 20 noiembrie, la finalul meciului de fotbal dintre Ungaria și Grecia, imaginile îl arată pe liderul maghiar primind cadou un tricou de la căpitanul echipei gazdă, Balazs Dzsudzsak.

Nu a fost pentru prima dată când Orbán a fost văzut cu harta Ungariei Mari. În 2018, liderul de la Budapesta a publicat pe Facebook o fotografie în timp ce îi arată premierului Poloniei de la acea vreme, Mateusz Morawiecki, această hartă, devenită un adevărat simbol pentru revizionismul maghiar.

CITEȘTE ȘI: UE şi Budapesta negociază intens, după ce Ungaria blochează decizii europene pentru a obţine deblocarea fondurilor

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW