Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce mesaje a primit România din partea oficialilor austrieci înainte de votul pentru Schengen – SURSE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 decembrie 2022 Etichete: , ,

În ultimul an, reprezentanții României și ai Austriei s-au întâlnit de peste 20 de ori în diferite contexte oficiale, dar partea română nu a primit niciun semnal că Guvernul de la Viena ar avea motive să se opună aderării la Spațiul Schengen și chiar a fost lăudată pentru contribuția adusă de polițiștii români la protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene, susțin surse guvernamentale.

Între iulie 2021 și 18 noiembrie 2022, data la care oficialii austrieci au anunțat că se opun aderării României la Spațiul Schengen, au existat în jur de 28 de întâlniri la nivel de miniștri de Interne, miniștri de Externe, reprezentanți ai instituțiilor de ordine sau reprezentanți de ambasade.

De exemplu, într-o discuție dintre ministrul federal pentru UE, Karoline Edstadler, și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, ce a avut loc în septembrie 2021, ministrul austriac transmitea părții române că România aduce o contribuție importantă la protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene și a exprimat susținerea pentru aderarea la Schengen.

Sursele citate amintesc și de întâlnirea dintre Lucian Bode și omologul austriac, Gerhard Karner, ce a avut loc la Viena în 24 ianuarie, în care ministrul austriac reitera că Guvernul pe care îl reprezintă va susține aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

Sunt amintite și mai multe întâlniri pe care ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu, (rechemat vineri în București) le-a avut cu oficiali austrieci, inclusiv cu membri din partidul de guvernare din Austria, precum Harald Preuner, primarul din Salzburg, dar și cu cancelarul Karl Nehammer, în care a primit, la rândul lui, același tip de mesaje.

Totodată, este invocat un eveniment ce a avut loc la București – Forumul Salzburg – pe 16 noiembrie, cu două zile înainte ca Austria să anunțe că se opune aderării României la Spațiul Schengen, în care delegația austriacă a menționat contrariul.

Decizia Austriei ar fi fost luată pe 18 noiembrie într-un cerc restrâns, condus de liderul Karl Nehammer, dar ar fi fost susținută și de ministrul Edstadler, au mai precizat sursele guvernamentale.

CITEȘTE ȘI: Cum a obținut Croația votul Austriei pentru aderarea la Schengen: Amenințări cu blocarea investițiilor austriece și conexiuni cu partidul de la putere

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW