Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Oligarhii Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, puşi pe lista persoanelor sancţionate de Marea Britanie

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 9 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Oligarhii Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, căutaţi de justiţia din Republica Moldova, au fost puşi vineri, 9 decembrie, pe lista cu persoane sancţionate de Marea Britanie, după ce în luna octombrie Trezoreria SUA a luat o decizie similară.

Bunurile deţinute de Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile dependente de peste mări, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi îngheţate. De asemenea, cei doi nu vor putea intra în Marea Britanie, iar cetăţenilor acestei ţări li se interzice să facă orice tip de tranzacţii economice cu ei.

„Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupţie, aceste sancţiuni oferă dovezi suplimentare ale angajamentului nostru de a combate corupţia la nivel înalt în toate colţurile lumii. Este, de asemenea, dovada angajamentului nostru continuu de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanţe ilicite”, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei britanice. „Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noştri moldoveni în ceea ce priveşte progresul tuturor cererilor de asistenţă juridică reciprocă între cele două ţări. Împreună, ne angajăm să luptăm împotriva corupţiei”, adaugă reprezentanţa diplomatică a Marii Britanii.

Cine sunt Plahotniuc și Șor

Intrat în politică după ce și-a făcut un nume în lumea interlopă, Vladimir Plahotniuc a controlat destinele Republicii Moldova din 2009 și până în 2019, când emisarii SUA, UE și Federației Ruse au intervenit pentru debarcarea sa de la putere. A fost o perioadă neagră în istoria basarabenilor, marcată de jaful din sistemul bancar, subminarea democrației, corupție generalizată și cedări în fața Federației Ruse. După plecare sa în grabă, ca urmare a pierderii puterii, procurorii au deschis mai multe dosare penale pe numele său șu au emis un mandat de arestare. A încercat să-și găsească un refugiu în SUA, însă cererea de azil i-a fost respinsă. În prezent, potrivit autorităților americane, se află în Cipru.

Ilan Șor este principalul suspect al jafului din sistemul bancar, în urma căruia Republica Moldova a fost prejudiciată cu 1 miliard de dolari. Oligarhul, în prezent fugit în Israel, a fost arestat în anul 2014 iar în 2017 a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și 6 luni de închisoare. Beneficiind de sprijinul lui Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum Partidul Șor a devenit un veritabil instrument de influență al Kremlinului. Acest lucru a fost confirmat chiar de Trezoreria SUA, care a plasat formațiunea pe lista de sancțiuni. Potrivit informațiilor publicate de instituția americană, începând cu iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor s-a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova. În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW