Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Parchetul European anunță cea mai mare fraudă cu TVA investigată vreodată în UE / 14 țări au fost implicate, între care și România

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 29 noiembrie 2022

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat marți, 29 noiembrie, destructurarea mai multor grupuri de crimă organizată răspândite în 22 de state, între care și România, responsabile pentru fraudă cu TVA estimată la 2,2 miliarde euro. 

„Astăzi, Parchetul European, în cooperare cu agențiile de aplicare a legii din 14 state membre ale UE, a efectuat simultan investigații, inclusiv peste 200 de percheziții, în legătură cu o schemă complexă de fraudă în domeniul TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice populare. Această acțiune a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia și Spania”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului European. 

Conform sursei citate, în aprilie 2021, Autoritatea Fiscală portugheză a demarat cercetări la o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă cu TVA. Autoritățile portugheze au raportat cazul EPPO în iunie 2021. 

„Lucrând împreună dincolo de frontiere, procurorii europeni, analiștii de fraudă financiară ai EPPO, reprezentanții Europol și autoritățile naționale de aplicare a legii au stabilit treptat legături între compania suspectată din Portugalia și aproape 9.000 de alte entități juridice și peste 600 de persoane fizice localizate în diferite țări. La optsprezece luni de la primirea raportului inițial, EPPO dezvăluie acum ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă cu TVA investigată vreodată în UE”, se mai precizează în comunicatul de presă citat. 

Așa-numitul carusel TVA sau „frauda intracomunitară a comerciantului dispărut” este cea mai profitabilă infracțiune din UE, constând în aproximativ 50 de miliarde de euro anual în pierderi fiscale pentru statele membre. Transfrontalier prin definiție, odată ce atinge un nivel de complexitate, acest tip de fraudă este aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur națională.

„Prin Operațiunea Amiral, Parchetul European pune în centrul atenției o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special datorită limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii naționale, atunci când vine vorba de operațiuni transfrontaliere.

Fără EPPO, pregătirea acestui tip de operațiune ar fi durat ani de zile sau nu ar fi avut loc niciodată. Operațiunea Amiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional. Când vine vorba de fraudă în materie de TVA, din perspectivă națională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar rămân nedetectate”, a declarat procurorul european șef, Laura Codruța Kovesi. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW