Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul contrazice Comisia Europeană: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 18 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat vineri, 18 noiembrie, că pensiile militare nu intră în categoria pensiilor speciale, ci în categoria pensiilor de serviciu. Răspunsul premierului vine în aceeași zi în care Comisia Europeană a arătat că acestea sunt pensii speciale

Astfel, șeful Guvernului a transmis că va face în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru a susține ideea că pensiile militare intră în categoria celor de serviciu, invocând un raport al Băncii Mondiale care susține la rândul ei acest aspect, în condițiile în care aceste pensii sunt calculate pe bază de contributivitate. Totodată, Ciucă a precizat că „în fiecare dintre țările UE” pensiile militare au statut de pensii de serviciu.

„În ceea ce privește pensiile militare, am discutat și acest subiect la Bruxelles și am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, raport în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră în capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate. La nivelul nostru continuăm să susținem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate și continuăm ca în demersurile pe care la vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înțelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state din UE, conform cărora pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu”, a spus premierul.

La scurt timp, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat același lucru, în baza raportului Băncii Mondiale: „Noi facem parte din NATO. Toate țările din NATO au pensii de serviciu la militari”.

De asemenea, și Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, s-a pronunțat împotriva precizărilor Comisiei Europene, invocând același raport.

„Sunt pensii ocupaţionale, iar discuţiile cu Comisia European sunt absolut normale. Acest jalon 215 ar trebui să ţină seama şi de raportul Băncii Mondiale care spune că aceste pensii nu sunt speciale ci ocupaţionale. Ne dorim foarte mult ca discuţiile să se concretizeze într-o variantă acceptabilă. Nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaţionale. Militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Am colegi din minister care se află la ministerul muncii pentru a discuta aplicat. Strategia mea şi a noastră este să menţinem importanţa socială a acestei profesii şi să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv”

Comisia Europeană a transmis vineri, 18 noiembrie, că pensiile speciale, inclusiv cele militare, trebuie să fie incluse în programul de reformă a sistemului public de pensii, asumat de România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui răspuns transmis de instituția europeană pentru G4Media. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW