Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Aurescu dă asigurări că Suedia susține aderarea României la Schengen

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 noiembrie 2022 Etichete: ,

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a subliniat miercuri, 16 noiembrie, că Suedia și-a reconfirmat sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Spațiul Schenghen reprezintă o zona de liberă circulație în Europa, ce include 26 de țări – 22 din Uniunea Europeană și patru din afara acesteia -, în interiorul căreia nu există controale de frontieră. Practic, dacă România ar adera la acest spațiu, timpii de zeci sau chiar sute de minute petrecuți de șoferi la punctele de trecere cu Ungaria și Bulgaria ar deveni istorie.

Opoziția din Suedia se opune

În acest moment, doar Țările de Jos mai exprimă opoziție în privința aderării României la Schengen. Conform informațiilor Main News, executivul de la Haga sunt în căutare de aliați în țările care de-a lungul timpului și-au exprimat dubii în această privință.

Potrivit cotidianului suedez Dagens Niheter, atât Partidul Social Democrat din Suedia, cât și Partidul Democrat din Suedia, ambele aflate în opoziție, ambele aflate în opoziție, s-ar opune extinderii Spațiului Schengen.

Aurescu: Suedia ne susține

Cu toate acestea, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, susține că a discutat luni cu omologul său suedez, din partea căruia a primit asigurări că poziția țării sale este de a susține  aderarea României la Schengen.

„După cum știți, este un partid de opoziție din Suedia care a manifestat rezerve. Suntem în contact cu Guvernul Suediei, am discutat și duminică și luni cu omologul meu suedez care m-a asigurat că susține aderarea la Schengen(…) Continuăm demersurile noastre în acest sens (…) Nu e o schimbare de poziție a Guvernului actual suedez”, a declarat Bogdan Aurescu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW