Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Volodîmîr Zelenski, la COP 27: Nu poate exista o acțiune climatică eficientă fără pace

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a susținut un discurs în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 27). Liderul de la Kiev a vorbit despre efectele războiului din Ucraina asupra mediului și a acuzat că pentru „mulți” politicieni și mari afaceriști schimbările climatice sunt doar teme de „retorică politică sau marketing”.

Cu cât țara este mai săracă, cu atât consecințele schimbărilor climatice vor fi mai dureroase. Acest lucru se aplică și tuturor națiunilor bogate. Este imposibil să răscumpărați distrugerea climei. Dar de ce vorbim despre asta în fiecare an? De ce în loc să raportăm ceea ce s-a făcut, în fiecare an se fac aceleași predicții și contestații?”, a transmis președintele Ucrainei, în discursul susținut la COP 27 și citat de Administrația Prezidențială de la Kiev.

Liderul de la Kiev a menționat că în politică și în marile afaceri „există încă mulți pentru care schimbările climatice sunt doar retorică politică sau marketing” și a făcut o aluzie la Vladimir Putin și la invazia rusă asupra Ucrainei.

Zelenski susține că războiul declanșat de Putin ține lumea pe loc în ceea ce privește lupta cu schimbările climatice și a dat ca exemple criza energetică ce a forțat mai multe țări să revină la centralele pe cărbune, criza alimentară ce a afectat țările care se confruntau deja cu secetă sau inundații sau distrugerea a 2 milioane de hectare de pădure în Ucraina.

Totodată, președintele ucrainean a menționat și situația de la Centrala Nucleară Zaporojie, pe care a catalogat-o drept „un risc imediat de dezastru de radiații”.

Cui îi pasă, de exemplu, de cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă dacă o parte a Europei sau Orientului Mijlociu, și poate Africa de Nord, Doamne ferește, este acoperită de un nor de radiații ca urmare a accidentului Centrala Nucleară Zaporojie?”, a precizat Zelenski.

Oficialul a mai precizat că războaiele distrug capacitatea guvernelor mondiale de a lucra pentru un scop comun.

Nu poate exista o acțiune climatică eficientă fără pace pe Pământ. Națiunile se gândesc cu adevărat doar la cum să se protejeze aici și acum de amenințările create, în special, de agresiunea rusă(…)Trebuie să ne asigurăm că dezastrele și suferința nu se înmulțesc, deoarece lumea nu are timp să răspundă provocărilor climatice. Dar pentru a face acest lucru, avem nevoie de acțiuni comune eficiente. Și pentru ca ei să fie, avem nevoie de pace”, a spus Zelenski.

CITEȘTE ȘI: Liderul ONU, la Conferința privind Schimbările Climatice: Suntem pe autostrada către Iad și ținem piciorul pe accelerație

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW