Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Polonia cere Uniunii Europene să suspende amenzile de 1 milion de euro pe zi

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Polonia a cerut oficial Uniunii Europene să suspende amenzile de 1 milion de euro pe zi impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în disputa guvernului de la Varșovia cu oficialii europeni pe tema respectării statului de drept, a declarat vineri, 4 noiembrie, un ministru polonez, citat de Reuters.

Anunțul a fost făcut de ministrul polonez pentru afaceri europene, Szymon Szynkowski, care arată că Polonia are „argumente puternice” pentru a arăta Uniunii Europene că și-a îmbunătățit modalitatea prin care judecătorii sunt cercetați disciplinar.

În schimb, Comisia Europeană susține că o solicitare similară a mai fost primită și în luna iunie și că, în urma verificărilor, au fost observate „progrese asupra unor probleme specifice, dar nu au fost atinse toate obligațiile”.

Până analizăm noua cerere, Polonia va continua să plătească amenzile stabilite de instanță”, este poziția Comisiei Europene.

În urmă cu un an, CJUE a obligat Polonia să plătească 1 milion de euro pe zi Comisiei Europene, întrucât nu a respectat decizia prin care instanța europeană cerea Guvernului de la Varșovia să desființeze camera disciplinară pentru judecători.

Deși autoritatea respectivă a fost înlocuită cu un alt organism – Camera Responsabilității Profesionale – criticii susțin că problemele legate de subminarea independenței judecătorilor nu au fost rezolvate.

Până în prezent, suma pe care Polonia o are de plătit se ridică la 370 de milioane de euro, iar 270 de milioane de euro au fost deduse din fondurile europene pe care guvernul de la Varșovia trebuia să le primească.

Foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW